На 1 септември се дава старт на преброяването на земеделските стопанства в България. До 18 септември фермерите могат сами да попълнят онлайн въпросника ТУК. За да получите достъп обаче, първо трябва да изпратите заявка за участие ТУК.

Фермери, вижте какво ще ви питат по време на преброяването

От ресорното министерство уверяват, че попълването на анкетната карта е лесно. Има и допълнителни указания, както и цяло ръководство за въвеждане на данните. Важен момент е, че стопаните няма да доказват съобщеното от тях с документи. За да има прозрачност обаче, ще бъдат използвани данни от административните регистри.

След 18 септември в рамките на три месеца – до 18 декември, данните ще се вземат от анкетьори на място. Интервюто ще се прави със стопанина или управителя на стопанството, а анкетата ще се попълва на хартия или на преносимо електронно устройство.

Самият въпросник се състои от 24 страници и включва 40 въпроса с подточки, разпределени в 8 раздела. Въпреки че няма да са ви необходими документи, ще трябва да цитирате доста числа, за които ви е необходима или услужлива памет, или дебел тефтер. Бъдете готови да отговаряте на всякакви въпроси, включително за напояване, управление на оборски тор, застраховки, иновации, дори кой ви води счетоводството.

От министерството обясняват, че анкетьорите ще имат възможност да се свържат с вас предварително по телефона и да си уговорите среща. Ако тя все пак не се състои, ще се насрочи ново посещение. Преброяването е задължително за всички земеделски стопани, припомнят от ведомството. То се случва по силата на европейски регламент във всички страни членки.

В Информационната система за агростатистика (ИСАС) от МЗХГ непрекъснато обновяват информацията. Там може да видите дори кои са експертите по агростатистика, които отговарят за преброяването във вашата област, заедно с телефони и имейл за контакт. Допълнителни въпроси могат да се изпращат на [email protected]