От всички обявени работни места за завършили средно специално, средно професионално, средно общо и основно образование са хора, които да се заемат с конкретни дейности в селското стопанство.

Фермери осигуряват куп екстри, но пастири няма

Работодатели искат например да наемат общо петима водачи на селскостопански машини, четирима работници в животновъдството и двама ветеринарни техници т.е. фелдшери.

„Гледах предложенията за работа и ми направи впечатление, че от всичките 19 обявени места само едно е за кредитен консултант, 1 за готвач и 4 позиции за шивачи. Всичко останало е за земеделие и скотовъдство. Не съм квалифицирана в тази област и не можах да намеря нещо подходящо за мен“, коментира Галя Кръстева, която няколко месеца вече търси заетост като офис-секретар, защото това е завършила.

В графата за специалисти с висше образование свободната позиция също е свързана със селското стопанство. Търси се ветеринарен лекар.

Освен това на трудовата борса са обявени свободни позиции за механик земеделски машини и работник, смесено растениевъдно и животновъдно стопанство. Не така обаче стоят нещата на бюрата по труда в Монтана и Лом. Там няма обявено нито едно работно място, което да е свързано със селското стопанство.