Big Bud 16V-747 е американски трактор, произведен през 1977 г. от вече несъществуваща компания за производство на селскостопанска техника. След повече от 40 години настана време машината да смени гумите си, пише Farmer.pl.

Три фактора, които бутат пазара на земеделска техника нагоре

Операцията по смяната се проведе в музея Heartland в Кларион, Охайо, където в момента се намира огромният трактор. На необичайното събитие бяха „поканени“ още кран, товарач, мотокар и камион с ремарке.

Оригиналните осем гуми на Big Bud са произведени от вече несъществуващата компания United Tire Company of Canada. Нов комплект са Goodyear LSW 1400 / 30R46 – най-големият размер в света. Те са предоставени от американската компания Titan Tire Corporation. Всяка гума е висока само 2 метра и с широчина 1,4 метра!

Поставени са и нови джанти. Общо смяната на гумите е струвала между 80 000 и 100 000 долара. Като резултат сега най-големият трактор в света тежи около 50 тона и е широк около 9 метра.

Накратко за историята

Тракторът Big Bud 16V-747, оборудван с 16-цилиндров двигател Detroit Diesel, е със 760 к.с. Той е поръчан от братя Роси, производители на памук в Бейкърсфийлд, Калифорния, които го използват в продължение на 11 години.

 

След този период машината заминава за фермата Willowbrook в Индлантик, Флорида. През 1997 г. Големият Буд е купен от братята Уилямс, които стопанисват ферма в Биг Сенди, Монтана.

През 2009 г. Уилямс решил да спре да използва огромния трактор. Основната причина е била невъзможността за закупуване на нови гуми (компанията-производител е фалирала няколко години по-рано) или да ремонтира старите. Поръчването на гигантски гуми от друг производител е било неизгодно решение. Така Big Bud „постъпва на работа“ в Центъра за събиране на ресурси на Heartland Acres в Айова, а през 2014 г. - в музея на Heartland. Там през 2013 г. специално за него е построен отделен заслон.

През всички тези години на работа мощността на трактора е увеличена няколко пъти - от първоначалните 760 к.с., през 860 к.с. и 960 к.с., до 1100 к.с.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Запознайте се с Харви, берача на боровинки

Румъния намалява ДДС на местната агротехника

Два вида техника издърпаха пазара на агромашини