Индексът на бизнес климата за индустрията за земеделски машини в Европа продължава да се подобрява и то с големи темпове, почти връщайки си нивото преди началото на COVID-19 пандемията, което още тогава бе негативно. През месец юли индексът е на -20 пункта (при скала от -100 до +100), пише cema-agri.org.

Как ще се движи тракторът през 2040 г.

Подобряването на показателя през последния месец се дължи най-вече на по-малко негативните очаквания. Тази тенденция е провокирана главно от оптимистичните прогнози на производителите и търговците във Франция и Италия.

Като изключим оборудването и компонентите за жътва, при които все още ситуацията е под средното, най-силен тласък на пазара на земеделски машини дават два сегмента. На първо място е оборудването за животновъдни ферми. Следва го техниката за обработка на почвата.

Очакванията занапред сочат подобрение на бизнес климата в почти всички европейски страни. Много добро послание дават позитивните сигнали от важни пазари като Франция и Италия. Оттам съобщават за солидни поръчки за агротехника и намаляване на новините машини на склад при дилърите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трактори протестират срещу правилата за по-малко протеин

Задава се първият флот от агророботи в света

Бъдещи агрономи видяха как се борят градушки с генератор за шокови вълни