Промените в транспортните потребности изискват политическа ръка. От 2021 г. екологичните горива ще бъдат изключени от търговията с емисии. Земеделието и тракторите са неизменна част от тези планове, пише германският сайт Agrarheute.com.

Трактори протестират срещу правилата за по-малко протеин

От десетилетия дизелът се използва в двигателите с вътрешно горене на тракторите. Растителните горива обаче все повече се доказват като алтернатива за производителите на транспортни средства. На изложението Agritechnica в Хановер, което се провежда на всеки две години, големите производители представиха своите нови поколения електрически трактори. Така алтернативите на добре познатия дизел станаха повече.

Биогоривата – единствената алтернатива на дизела?

229 фермери взеха участие в анкета, в която те трябваше да отговорят на въпроса: "Как ще се движат тракторите на германските полета през 2040 г.". Мнозина вярват, че дизелът въобще не се е изчерпал. За тях биодизелът и биогазът не са фаворити.

Анкетираните земеделски производители имат своя гледна точка. Единствено дизелът разполага с достатъчно мощ, за да отмята тежките задачи на полето, казва един от фермерите.

Водородът ще бъде скъпа алтернатива. От един електрически трактор има смисъл само за работа във фермата и хамбара. Следват го обаче разходи за закупуване и обслужване, ненадежност в студеното време и непрактично спиране на работата за зареждане.

Друг фермер пише, че електродвигателите не са постигнали ефективност от 16 часа на ден. Пита и откъде идва токът все пак.

Фермерите продължават да вярват в дизела

41,5% от анкетираните земеделци вярват в бъдещето на дизела. Традиционни алтернативи като биогаз и биодизел представляват интерес само за 9% от респондентите, което ги поставя на трето място сред предпочитанията.

На второ място е водородът – 15,5% смятат, че той е енергията, с която бъдещите трактори ще се движат по нивите. Паралелно производителите на автомобили се отказаха от водородното гориво, тъй като то е твърде скъпо за частен транспорт.

Едва 3% от фермерите вярват в напълно електрическите трактори. Минимални надежди се възлагат и на автоматизираните малки земеделски машини, задвижвани от енергията на слънцето.

15% от респондентите не могат да дадат категоричен отговор как ще се движат тракторите през 2040 г.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай пусна първия водороден 5G трактор

Изпитват бъдещи трактористи и комбайнери

Хиляди безпилотни комбайна са в готовност за жътва