През месец май ще се проведе Третото национално изложение по млечно козевъдство. Събитието ще се състои от 12 до 14 май 2017 г., паралелно с Шестия национален събор на овцевъдите в България. Това съобщиха от Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) за Фермер.БГ.

 
 
На специализираното изложение за млечни породи кози ще бъдат представени над 100 животни от породите Българска бяла млечна, Тогенбургска, Англо-нубийска, Саанска и Кафява алпийска. Животните ще са разделени по групи, които ще бъдат оценени и наградени от експертна комисия.
 
 
„Горди сме, че тази година ще бъдат представени животни от всички административни области на страната. Каним всички професионалисти и любители на млечното козевъдство“, каза председателят на АРМПК Деан Тодоров.
 
В рамките на форума, на 13 май от 15:00 часа, в конферентната зала на „Парк-хотел Арбанаси“ ще се проведе и Отчетно-изборно общо събрание на  асоциацията, тъй като мандатът на ръководството на асоциацията изтича през настоящата година, но освен това е належащо обсъждане на важни теми, касаещи развитието на млечното козевъдство.
 
„През 2011 година група ентусиазирани козевъди създадохме АРМПК. Равносметката е, че започнахме от нищото и постигнахме много с упоритост и труд. На практика в страната стадата с чистопородни животни се брояха на пръстите на едната ръка. Генофонд не съществуваше, нямаше и пръчопроизводни стада. Общия брой на чистопородните животни от всички породи беше 683 броя от които 19 мъжки. Асоциацията не разполагаше нито с материален, нито с финансов, нито с експертен човешки ресурс“, коментира още Тодоров.
 
 
По време на отчетното-изборно събрание ще се приеме плана за развитие на асоциацията за периода 2017-2022 г., също така ще се приеме решението за създаване на експертно-научен съвет по въпросите на селекцията и усъвършенстване на породите към АРМПК, създаване на Национална генетична банка за породите млечни кози, създаване на Национален център за изкуствено осеменяване на кози и други.
 
„На събранието са поканени всички редовни членове на АРМПК съгласно Устава, които имат право на глас. На Общото събрание са добре дошли и всички останали радетели на млечното козевъдство, които въпреки, че няма да имат право на глас, техните предложения ще бъдат обсъдени и предложени на гласуване. Нашата цел е заедно да начертаем пътя за развитие на едно по-добро и конкурентно способно млечно козевъдство“, заключи Деан Тодоров.