Стотици земеделци и демократи  от цялата страна се събраха на Национален възпоменателен земеделски събор по повод 90 години от гибелта на земеделския лидер и държавник Александър Стамболийски на Янини грамади над село Славовица.

„Днес повече от всякога България се нуждае от реформатори като Стамболийски. Но вместо това в управлението на страната има прекалено много “калинки”, политически брокери и зависими хора. Затова вече 24 години от началото на промените крачим “една напред и две назад,  заяви председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева и допълни: Време е да се обединим около приоритети и успешни решения за ускорено развитие на държавата. Защото кризата в страната продължава, тя е повсеместна. Време е Земеделският съюз да стане двигател на промяната в демократичния спектър като обединяваме хората, които споделят принципите на демокрацията и искат да живеят в просперираща европейска България.”

“Няма друг български политик, който в продължение на 90 години да е честван от своя народ. Не случайно в края на ХХ век група американски историци го посочиха за политик на столетието. Днес, ние, неговите последователи, можем да предложим успешни решения за управлението на България, заяви от своя страна председателят на областната партийна структура в Пазарджик инж. Емил Йончев. Той призова съидейниците си и партньорите от център-дясното пространство за консолидация на принципна основа в името на демокрацията.  

Гости на събора бяха лидерът на СДС д-р Емил Кабаиванов, председателите на БСДП Йордан Нихризов, на РДП Захари Петров,  представители на местната власт и синдикални организации. В честването се включиха и земеделците с организационен секретар Сашо Стоянов и председател на Управителния съвет Рени Богданова.

Приветствия към земеделците изпратиха Надежда Нейнски - евродепутатът и член на ПП “Синьо единство”, д-р Марко Арндт – ръководител на бюрото на фондация “Конрад Аденауер” в София и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

След приключването на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделци поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски - пантеона на земеделската Голгота.  


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!