Фермер, защо си цапате името и репутацията с интервюта от лъжци?!" Това е въпрос в коментар под интервюто на Фермер.БГ с представител на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), публикувано през миналата седмица на сайта ни. Да не изброявам другите. Защо всъщност недоверието към институциите е толкова голямо?

 

Да обясня как работи журналистиката – има проблем – в случая чума по дребните преживни животни. Обществото задава въпроси, дори политически фигури задават въпроси. Журналистът успява с поредица запитвания и искания за контакт да намери представител на компетентен орган по проблема – в случая БАБХ и ресорният зам.-министър, да зададе важните, горещите въпроси. И следва лавина от обвинения от цапане на репутация до платена журналистика. Само че недоверието очевидно не е в журналиста, а в институцията.  

 

Подаването на наноинформация, която на моменти дори звучи непълна винаги, винаги буди недоверие. Най-вече към това – има ли чума въобще. Институциите казват – има, но хората пак не вярват.

 

Въпрос: Защо, след като има заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев от 21.07. 2018 г. за забрана на достъпа на лица и превозни средства в село Шарково и град Болярово, все още в град Болярово има доброволци и протестиращи, които не са сред изключенията, записани във въпросната заповед? 

 

Малко разравяне в процедурите показа, че въпреки наличието на такава заповед, органите на реда не могат да направят нищо. Защото освен тази заповед, те трябва да получат уведомително писмо от БАБХ, че заповедта е в сила. Т.е. – ако продължава да има хора в Болярово, които реално не са местни и нямат работа там – ветеринари или други длъжностни лица, това е защото БАБХ не намира за необходимо да изведе тези хора.

 

Д-р Цвятко Александров, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в БАБХ каза: „Нашите екипи работят съвместно с полицията. В постоянни връзки сме с тези институции, така че - да, работим с тях, но ние не сме наказателен отряд“.

 

От друга страна пък Весела Димитрова, която е доброволец в Шарково и Болярово, в разговор с Фермер.БГ повдигна въпросът, който може би е най-важен в случая: „Ако имаше чума, нямаше въобще да бъдем допускани до селата“.

 

И сега доброволците, които пък вярват в тяхната си кауза, се оказват големия проблем на БАБХ. От агенцията, чрез д-р Александров ни казаха: „Никой не е пуснал ветеринарни специалисти. Хората казват, че няма смъртност. Може и да е така, но това ние не го знаем, не сме го видели предвид събитията, които са там. БАБХ не е наказателен отряд да влиза по насилствен начин“.

 

Да, обаче в Шарково картината беше съвсем различна – влязоха с жандармерия и умъртвиха животните. И вече и ние не сме сигурни какво знаем.

 

Колко щаба са необходими, за да завинтят електрическа крушка?

 

Погрешно е да се смята, че ситуацията е лесна за решаване, но тук талантът на институциите да държат хората настрана и липсата на всякаква комуникация с околния свят даде крайното оформяне на мнението, че нещо не е наред. И животните са умъртвени без причина. Фарсът с обществената поръчка за тестовете за чума също помогна". 

 

Каквото и да говорят – че има чума, че се налага да умъртвят животните, че не знаят какъв е източника на инфекцията, защото се чакат резултати, а не защото в момента са летните отпуски и по бюрата има двама-трима специалисти и т.н. – нищо не хваща дикиш. 

 

А фокусът се измества.

 

Връхлита ни Африканска чума по свинете, за която зам.-министър Иванов каза, че много повече го притеснява, защото се разпространява по стотици начини. Има и друго – хората са впили погледи в чумата, но формулирането на държавната позиция за новата Обща селскостопанска политика в доста страни-членки вече е готова. У нас – не. Всяка държава трябва да си направи стратегически план, по който ще прилага тази политика. У нас – няма такова нещо. Даже разговорите все още не са стартирали. Само се чу, че се чакат анализи от министерството, които да бъдат подадени към бранша, за да започне това оформяне. Наноинформация отново.

 

Общото обществено мнение за институциите е едно – не си вършат работата, крият информация и дори по време на чума, те са в отпуск.