Рапицата е най-маслодайната култура, произвеждана в Европейския съюз, която се изпозлва за направата на годно за консумация олио, био гориво и храна за животни. 
 
Целият добив от засети площи на територията на ЕС може да спадне с 5% в сравнение с добива от тазгодишната жътва или 6.31 милиона хектара, съобщава Agri.eu позовавайки се на френската консултантска компания ODA. 
 
Във Франция засетите райони с рапица са намалели с близо 7% или 1,42 млн. хектара, казват още от ODA, което е под средното ниво за страната, за последните 5 години, а също и в сравнение с реколта 2013.
 
По време на сеитба, цените вече са по-ниски и земеделските производители се опитват да минимизрат рисковете - казва Фабиен Лагард от Френския маслодаен съюз Cetiom. Фермерите могат да заменят едни обработваеми площи за други, засети с маслодайни култури, като например соя или ленено семе, или за култури като грах – казва още той, като отказа да даде прогноза за спада на засетите посеви със соя.
 
В североизточната част на Франция, основно нарастващият обръч от насаждения с рапица е в добро състояние. Съществува обаче контрастиращ растеж между култури засети в средата на август, които са се развили по-бързо, и по-късно засети култури, които са забавили своя растеж заради по-сухото време през септември, съобщават Cetiom в своя уебсайт.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!