Царевицата на местните тържища в Северозападна България се търгува на цена около 50-55 стотинки за килограм.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

„Намерих царевица от миналогодишната реколта на 50 стотинки за килограм и се двоумя дали да не купя някакво количество, защото е суха и ми се струва, че ще ми излезе по-изгодно. А и като видях какво става с житото, страх ме хваща за цената на новата реколта царевица. Хем ще е по-тежка от тази заради по-високата влажност, хем не знам как да прогнозирам на колко ще я продават“, коментира Николай Коцев.

Той дошъл на пазара, за да се ориентира за цената на фуража, с който ще трябва да храни животните във фермата си тази зима.

Ечемикът също не отстъпва и се продава горе-долу за същите пари на местните пазари, твърди Николай. Разликата, ако я има въобще е не повече от 5 стотинки.

„Цените на фуража тази година определено ме притесняват сериозно. Пшеницата не пада под 40 стотинки за килограм, а ечемикът е на цена колкото царевицата. Да не говорим за слънчогледа, който никъде не е по евтин от 90 стотинки за килограм, а някъде даже го предлагат и над лев. Явно ще се наложи да ограничавам зобенето, но то не може това да става до безкрайност. Скелети ли да гледам в обора?!“, обяснява стопанинът.

Според него това е проблем, който се задълбочава осезаемо от няколко месеца насам. Първо тази година го усетил по поскъпването на сеното и люцерната, а сега и с цените на зърното. Това го кара да мисли, че цялостното изхранване на животните ще му коства много по-сериозни разходи тази година, а за част от стопаните в традиционно бедния Северозапад може да се окаже дори непосилно.