Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове (НАППЧП) също настоява за промяна в Наредба 4, касаеща биологичното производство. По-рано стана ясно, че Българската асоциация Биопродукти, заедно с още 10 организации също искат промени.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Агри.БГ вече писа за това как редица биопроизводители, бенефициенти по мярка 11, не получиха плащане по интервенцията заради недоглеждане в наредбата.

Искането на асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове касае единствено фермерите поели през 2021 г. нови ангажименти с площи с трайни насаждения в преход, които завършват тригодишния период през 2022 г.

За съжаление обаче, в Наредба 4 беше допуснат един съществен пропуск, който е на път да ощети над 200 семейни ферми, които са се възползвали от възможността да произвеждат биологична продукция от трайни насаждения. 

Съгласно Наредба 5 от 3 септември 2018 г., която урежда правилата за биологично производство, за трайните насаждения се предвижда три годишен срок за преход към биологично производство. Така производители, които през 2020 г. са имали площи с трайни насаждения (заявени като първа година в преход), кандидатствайки през 2021 г. с двугодишен ангажимент, през 2022 г. завършват периода на преход и през 2023 г. вече започват да произвеждат биологична продукция.

Разпоредбата на чл.39, т.1, буква „в“ обаче изисква от кандидатите с площи с трайни насаждения в преход през 2020 г., поели ангажимент през 2021 г. да представят през 2022 г. сертификат за съответствие на произведената от тях продукция (чл.33, ал.1, т.2 от Наредба 4). 

Тези производители обаче няма как да представят такъв сертификат през 2022 г, защото за тях тя се явява трета и последна година в преход. Такъв сертификат те ще могат да представят едва през 2023 г., която за тях се явява първа година на сертифицирано биологично производство”, обясни за Агри.БГ Илиас Сарнук - председател на асоциацията.

Той припомни, че целта на подпомагането по мярка 11 е да подпомогне земеделските производители да преминат към биологично производство. За тази цел те биват компенсирани за промяната в начина им на производство.
 
“Когато тези производители бъдат санкционирани и накарани да върнат всички средства, които са получили по мярката поради грешка в законодателството, те не само няма да могат да продължат да произвеждат биологична продукция, но ще престанат да произвеждат въобще и ще престанат да се занимават със земеделие. А целта на средствата, които идват по линия на ЕЗФРСРС са точно такива – да стимулират производство и да запазват живи селските райони”, каза още Илиас Сарнук.

Поради тази причина асоциацията настоява за промяна в Наредба 4, която да даде възможност земеделски производители,   поели през 2021 г. нови ангажименти с площи с трайни насаждения в преход, които завършват тригодишния период през 2022 г., да представят документа по чл.33, ал.1, т.2 през 2023 г.