Земеделски стопани от Добричка област ще излязат на протест и ще демонстрират своята позиция за ситуацията в сектора и взетите политически решения на 4 основни пункта. Това са Кардам, Дуранкулак, Балчик и Карапелит, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

На тези места ще се съберат представители от всички браншове, пряко или косвено свързани със земеделието у нас. „Нашата основна цел е София, а защо не и Брюксел“, заяви пред Агри.БГ Радостина Жекова. „Хората в Добруджа са наясно с всичко. Тук ще е само демонстрация, но крайната ни цел е София!“

На протеста ще бъде изкарана тежка земеделска техника. Няма да се затварят пътища и да се блокира работата на жителите на областта, подчерта още Жекова. На посочените 4 локации ще се съберат фермери от стопанствата с машини и работници, за да изразят несъгласието си с приетите от управляващите решения. 

Повод за ескалиране на напрежението и за взетото от представителите на всички земеделски сектори решение за ефективни протести стана решението на Парламента за отпадане на забраната за внос на украинско зърно.

Над 20 са браншовите организации, които подкрепят решението на Инициативни комитет за протестни действия по места и в столицата. 

Пет са основните искания на протестиращите за спасяване на българското земеделие. Сред тях са удължаване на забраната за внос на зърно и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.