Покрай скандалните разкрития на пункта “Капитан Андреево” някак останалите ресори на зам.-министъра в оставка Иван Христанов останаха встрани. 

Успяхме да се вместим в натоварения му график и да поговорим за важни теми за фермерите- нелегалния внос, как така вече не може да се взимат субсидии по СЕПП от пашуващи в националните паркове, ремонтът на ВетИС. 

Гледайте видеото, за да разберете още как се обмисля да се направи слоя “Площи, допустими за подпомагане” с новите изисквания на ОСП и на какво са се натъкнали инспекторите при проверките за виртуални животни. 

ГласувайтеТрябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

- Г-н зам.-министър, знаем вече, че на "Капитан Андреево" е имало злоупотреби. Фермерите се оплакват от нелегален внос и от други входове на страната. Правени ли са проверки по другите КПП-та и имате ли представа дали подобни неща се случват и там - като на "Капитан Андреево"? 

- Следим ги. Най-вече следим ежедневно обемите и цените, при които постъпват. До края на седмицата ще имаме среща с ръководството на агенция “Митници” специално за стоки, които постъпват от Албания, Македония, дори имаме интересни вносове от Косово. 

Така че късият отговор е да, а разширеният е, че там ни трябва малко повече време, тъй като проблемът не е точно какъвто е на Капитан Андреево. 

Структурата на затруднение там е съвсем различна и тя е, че имаме внос, който след това се декларира като българско производство. 

И неговото разплитане, създаването на предпоставки за спиране на подобен род порочни практики и съответно, създаване на необходимите предимства самите оператори да не ги желаят, т.е. едновременно да има и императивно негативно въздействие, но и да създадем стимул да се върши правилното, отнема малко повече време. 

Но честно казано, още след 20 май, когато започнахме работа на “Капитан Андреево”, вече се почувства на българския пазар, сред българските производители - особено при оранжеристите има доста сериозен положителен тласък. Така че това ни дава надежда в две посоки. 
Първото е, че сме на прав път, а второто е, че самите фермери разбират, че когато правим нещо, то е за да има най-накрая полза за обществото и в частност за тях. 

- Притеснения има и за вноса на зърно от Украйна. 

- Там нещата са една идея по-сложни, защото отново с агенция “Митници” ние обсъждаме постоянно темата. До момента нямаше нищо притеснително, но вече имаме доклади, но не мога да споделя тяхното съдържание, защото са класифицирана информация. Това ще ни провокира да действаме, като очаквам развитие още тази седмица или в началото на другата. 

- Да разбирам ли, че има престъпление?

- Ще го кажа така - види ли се, че ние правим нещо, то ще е в резултат на именно тази постъпила класифицирана информация. 
Едно нещо е сигурно. Ние в никакъв случай няма да бездействаме, когато българските фермери са заплашени от нерегламентирани търговци, от вноса на некачествена продукция на по-ниска цена, която измества българската качествена продукция. Няма абсолютно никаква възможност ние да седим безучастни, да наблюдаваме този процес и да не го неутрализираме веднага. 

- Това не е отсега. Как си обяснявате бездействието на предшествениците си?

- Що се отнася до Албания, Македония или Косово, не бих искал това ми изказване да създава негативна конотация към качествата на продукцията на братски нам държави, но от друга страна защо не се е реагирало, каква е причината - аз все повече намирам сведения, които са свързани и с реализацията, отново обвързаности - знаете за случая в Петрич. Виждаме, че се очертават подобни схеми и в това направление и отново с участието на ноторно известни лица от българския ъндърграунд. 

- Нека се върнем към Вашите ресори, защото напоследък се занимавате повече с криминалните. 

Иван Христанов: Оказа се, че нашите ресори са били доста силно криминализирани. Никой не очакваше, че ще бъдем чак толкова ангажирани с разследваща дейност. 

- Един от Вашите ресори са директните плащания. Тази година не е приемано разрешителното за пасища в националните паркове като правно основание за кандидатстване за директни плащания. През 2018-а е променен Закона за подпомагане на земеделските производители и с това изричното споменаване на разрешителното отпада. Писмо с юридическо тълкуване на МОСВ обяснява това. Кога е получено писмото на МОСВ и докъде се разви казусът?

- С животновъдите, които си изпасват животните в националните паркове, водим разговори от доста отдавна и те вече имаха възможност да разберат, че МЗм застава на тяхна страна и проявява пълно разбиране и съпричастност с проблема, който те изпитват. Имахме постоянен контакт, като миналата седмица проведохме отново среща. За съжаление крайният резултат е, че директните плащания, които - знаете, че са на площ, тази година отпадат. 

Миналата година е имало възможност за осъществяване на тези плащания, благодарение на разлики в заявяването и на постъпилата информация, която създава предпоставка то да не се сбъдне. МОСВ са изпратили тяхното писмо по-късно, след като площите вече са били заявени. 
И съответно всички страни са си свършили добросъвестно работата. 
Тази година МОСВ изпратиха писмото рано, ясно беше обяснено, че няма предпоставки, че не се създават отношения, които позволяват заявяване. 

Проблемът, както със заявяването, така и с очертаване на границите  остана непреодолим за министерството на земеделието.  

Иван Христанов: Предходните години основанието е съществувало, но ние не можем да прескочим МОСВ и начина, по който те четат законодателството. 

Колко е мащабен проблемът също не е за пренебрегване. Извадихме площите и се оказа, че от това отпадане на директните плащания са засегнати 12% от площите в парковете. Не са всички, не е една голяма част, но министерството, аз, както и колегите, не си позволяваме да приемаме дори на един човек драмата леко. Това, че са 12% нас не ни успокоява. 

- Какво стана с онези регионални пунктове за изкупуване на плодове и зеленчуци, които бяха заложени в коалиционното споразумение? 

- Тази идея изостана. Казвам го с горчивина, защото въздействията, които започнахме да упражняваме с ГД “Гранична полиция”, агенция “Митници”, министерство на транспорта, показаха, че има огромен пазар и огромен потенциал вътре в България за българските плодове и зеленчуци, които са били потискани твърде дълго време от внос от трети страни, не рядко на доста дъмпингови цени. 

Това ни кара още повече да вярваме, че тези центрове, в които имаме две основни задачи - да консолидираме в общи пратки производството на малки и средни производители, така че те да имат достъп до големите вериги магазини; през тях да минава целия внос и неговият контрол, окачествяване, обмитяване да се случва пак там. Това остава голям приоритет заедно с “Напоителните системи”, с контрола на вноса. 

- Системата ВетИС. Щеше да се прави изцяло нова система, докъде стигна това?

- ВетИС е една система, създадена преди над 10 години, която е морално остаряла. Наистина по-скоро вървим към преписване и трябва да предефинираме задачата. 

Защото, когато ВетИС е създавана е била система за отчитане на животните най-вече в полза на ветеринарите и на БАБХ. Впоследствие имаме потребността ВетИС да се развие като система, която дава правно основание както за плащания на глава или на единица продукция, така и като предпоставка за плащания на субсидии на площ за пасищата. 

Отново имаме едно много късогледо, асиметрично отношение към колко е важна тази система и какъв ресурс ще инвестираме в нея. 
Това, което прави със сегашната система е, че ние изнасяме базата данни в държавния облак. 

Имаше разработки, които достигнаха при нас миналата и по-миналата седмица през ДАНС. Оказа се, че ВетИС е планирана за обект на зловредно влияние. Моментално с министър Божанов направихме план за нейното извеждане в държавния облак, където тя да бъде много по-добре защитена. Но със сигурност ще дописваме сегашната система и започваме работа по създаване на нова. 

- Как ще разберете, че качените на облака не са виртуални животни?

- Проверки. Това върви от края на февруари. Бях обект и на нападки. Много ясно казах и на колегите, че ще има сериозни проверки. И целта на тези проверки е наистина да се почистят регистрите и субсидиите да достигат до реалните производители, до реалните животни. 

Иван Христанов: Попадаме на брутални случаи по време на тези проверки. 

Възпиращи мерки, които да имат дълготрайни последици трябва да има. Не може да продължава по този начин, както до момента. 

- Вие идвате от бизнеса. Кое му куца на българския земеделски бизнес, така че фермерите да се прехранват от тази дейност?

- Питат ме - имам 200 дка земя, какво ще препоръчаш да я правя. И тук всъщност се корени отговора - аз отговарям едно и също: “Тръгни от пазара”. Не можеш да тръгнеш от земята и от оръдията на труда и ресурсите, с които разполагаш. Тръгни от пазара и прави обратното на това, което останалите правят. Ако всички сеят лавандула, сей царевица и т.н. 

- Обаче има и нещо, наречено обвързана подкрепа и приоритетни култури. Знаете какво стана с тиквите.

- Примерът е изключително уместен. Въртели са се едни ужасяващи схеми. Има как да се работи. Няма нужда да се създават нездрави бизнесмодели, които траят от ден до пладне или от един отчетен период до друг. Това просто не е бизнес, това си е субсидиевъдство.