113 са останалите прасета, отглеждани в задни дворове в Добричка област. Екипите са обходили осемте добруджански общини. Процесът вече е приключил в общините Добрич, Добричка , Шабла и Крушари. В момента се извършват проверките в община Генерал Тошево, в която има още 30 домашни прасета.

Чумата приближи на 28 км от столицата

В района на Балчик в селата Оброчище и Царичино има още 25, а в Каварненско домашните свине са 29. Данните бяха изнесени от директора на ОДБХ д-р Борислав Каменов на редовно заседание на Областната епизоотична комисия. На нея стана ясно, че са евтаназирани 103 прасета, открити в близост до бившето военно летище край Добрич и отглеждани без никакви мерки за биосигурност.  


До 20 август всички общини трябва да предоставят на областния управител Красимир Кирилов списъци с имената на стопаните, които са отглеждали до 5 прасета в задните си дворове. Те трябва да бъдат заверени от кметовете, кметските наместници и ветеринарния лекар в съответното населено място.

„Тези списъци ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието, храните и горите и хората ще получат обезщетение до 300 лв. за дезинфекция на стопанствата си", уточни областният управител.

 
На заседанието в Добрич се дискутираха въведените ограничения и забрани за влизане в горите за събиране на трюфели, билки и други горски продукти съвместно с представители на събирачите на трюфели от региона. Стигна се до решение около големите свиневъдни комплекси на територията на областта да бъде въведена 10-километрова зона, в която е забранено влизането в горите.

В заповед на областния управител, която ще бъде предоставена на събирачите на трюфели, ще се разпишат мерките, които трябва да спазват всички, които влизат в горите за събиране на горски продукти. Ще бъдат посочени ограниченията за броя на кучетата, начините за дезинфекция при излизане от гората и други детайли.