ЕС ще бъде принуден да внася органични отпадъци като кравешка тор и дървен материал, ако не ограничи обема на биоенергията, заложен в целите за потребление на енергия от възобновяеми източници, предупреждават авторите на ново проучване, цитирано от Euractiv.
 
Анализът, изготвен от неправителствените екологични организации "Бърдлайф Юръп" (Birdlife Europe) и "Транспорт анд Енвайрънмънт" (Transport & Environment) показва, че устойчивите дървени отпадъци, селскостопанските остатъци и торта ще покрият едва 80% от очакваното потребление на биоенергия в ЕС през 2030 година.
 
 
През октомври лидерите на ЕС се договориха да увлеичат дела на възобновяемата енергия в енергийния микс на съюза с най-малко 27% до 2030 г. като част от ангажиментите за ограничаване на вредните емисии и борбата с климатичните промени.
Според експертите, ако сегашните цели останат в сила, недостигът ще трябва да бъде покрит от внос от извън ЕС, за който няма да важат европейските правила, а транспортирането му ще окаже негативно въздействие върху околната среда.
 
Очаква се Европейската комисия (ЕК) да публикува ревизираната си Директива за възобновяемата енергия на 30 ноември. Въпросната директива е основният двигател на политиките за употреба на биоенергия в Европа.
В момента Европа използва основно дървен материал за производство на енергия и биогорива за транспорта, сочи проучването, публикувано в края на седмицата.
 
 
През 2014 г. на биоенергията се падаха 64.1% от енергията, добита от възобновяеми енергийни източници в ЕС. Според организациите, които са автори на доклада, до 2030 г. на устойчивата биоенергия могат да се падат 30%.
Те обаче предупреждават, че отпадъците за производство на енергия ще намалеят поради по-доброто управление на боклука и различни инициативи на ЕС. Търсенето на дърво за мебелната, строителната, хартиената и опаковъчната индустрия също нараства, показва изследването.
 
"Европа трябва да ограничи употребата на биоенергия и да насочи усилията си към производството на енергия от устойчиви възобновяеми източници като вятъра, геотермалните извори и морските приливи", съветват авторите на доклада.