Заради дъждовете качеството на пшеницата продължава да се влошава. Вече е факт, че болшинството от територията на България пшеницата е със засегнато качество,т.е. до скоро бяхме оптимисти, че 25 % евентуално ще има качествена пшеница, аз мисля, че вече слизаме около 20-те заяви пред Агенция „Фокус” Димитър Мачуганов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Ловешко.

 

 Според него, около 20 % е хлебно зърното, другото е с покълвания, с ниски качества за производство на брашно. В Ловеч не повече от 30 – 35 % е жътвата на пшеницата, все още има за прибиране рапица, допълни той. В Ловешко близо 400 хил. дка. са засети с пшеница. Според зърнопроизводителя от тях около 30 % са прибрани.

 

„При валежите, пшеницата масово покълва. Аз съм малко пощаден от дъждовете, но вече е факт, че една голяма част от сортовете са покълнали. При положение, че аз разполагам със сравнително модерен парк, може да се каже с най-модерните и мощни машини, трудно се получава. Няма идея какво ще правят хората в централната част на областта”, коментира Димитър Мачуганов.

 

По думите му, от тук нататък няма как да се случи да се прибери хубава, качествена, хлебна пшеница. Добивът също пада, заяви зърнопроизводителят и обясни, че това се дължи на факта, че се отмива глутенът, който е основната част на хектолитровото число на пшеницата. „Пшеницата се е избелила, изгубила е цвета на старо злато, леко червеният цвят”, каза още Мачуганов.