Министерството на земеделието и храните очаква подкрепа от Сдружението на общините в България за изграждането на общински кланични пунктове във връзка с промените в Закона за храните. Това каза в отговор на Фермер.БГ министър Мирослав Найденов.

Според промени в Закона за храните, по който в момента тече публично обсъждане, се предвижда забрана за клане на едър рогат добитък в дворовете. Клането на говеда трябва да става в специализирани кланници. В същото време обаче има цели региони в страната, в които няма такива, алармират фермери във форума на Социалната мрежа.

Действително кланиците в страната са само 90, каза министър Найденов. Ето защо се дава възможност за изграждане на общински или частни кланични пунктове, в които да се извършва клането на тези животни. Тези пунктове ще отговарят на минимални изисквания, много по-различни от тежките изисквания, на които трябва да отговарят специализираните кланици, обясни още Найденов.

Промените в закона се налагат от Европейската комисия във връзка със заболяването Луда крава. В страната трябва да се предприемат мерки във връзка с т.нар специфично рискови материали, които се добиват при клането на едрите преживни животни, обясни министърът. От ЕК имат съмнения, че България не извършва минималния брой изследвания заради клането в задните дворове, което не позволява обективен мониторинг. Ако загубим статута си на страна, свободна от луда крава, това може да доведе до много тежки загуби за бизнеса, свързан с експорт на хранителни продукти от животински произход, допълни още Найденов.
 
Има императивно настояване от страна на Европейската комисия и ако то не бъде изпълнено, срещу България ще стартира наказателна процедура.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!