Засилен трафик на камиони - цистерни, пълни с краве мляко от Унгария се наблюдава на входа на границата с България през последните няколко месеца, съобщават източници на Фермер.БГ от граничните служби.

 

По информация на търговци от бранша, млякото от Унгария, което е с много добро качество, се продава у нас за 0,30 евро-цента, след което се смесва с вода и заместители и залива пазара, което се отразява негативно върху цените на кравето мляко у нас, които през последните месеци драстично спаднаха и заплашват редици фермери от фалит.

 

Фермер.БГ потърси Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България (СЖБ) за нейния коментар.  "До нас достига подобна информация, но не мога да я потвърдя или отхвърля категорично. Но все пак не трябва да забравяме ,че това е пазарна икономика и свободен европейски пазар и няма как да се приложи държавно регулиране." По-важното в случая е какво може да направи държавата, все пак да защити родното производство на краве мляко".


Според Христова вече са водени разговори с министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който е наредил на ресорния зам. министър Цветан Цветанов спешно формирането на работна група по отношение спада цените на млякото. Нейна задача ще бъде да изготви проекто-предложение за рамков договор по отношение изкупуването на краве мляко, който да залегне нормативен документ в закона за животновъдството.

 

Всяка страна членка на ЕС има право да реши сама за себе си , дали да предложи такъв регламентиран рамков договор по отношение търговията с краве мляко. Неговото прилагане обаче е обвързано със спазването на няколко основни параметри: задължително фигуриране на цени между производители и търговци, обеми на производството, срокове за плащане.

 

Изготвянето на рамковия договор за изкупуване на мляко и неговото нормативно прилагане ще задължи млекопроизводители и преработватели да работят чрез него, което ще гарантира на производителите ясни правила за работа и това би следвало да повлияе положително върху цените на млякото. В работната група се очаква да вземат участие: организации на млекопроизводителите, млекопреработватели, потребителски организации и търговски вериги, за да се обхване целият път на млякото от фермата до крайния потребител.

 

© 2012 Фермер.БГ