Министерството на земеделието и храните (МЗХ) прави всичко възможно, за да се стимулира производството и консумацията на традиционни български продукти. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на първото събитие по проекта „За Балкана и хората”, което се проведе в МЗХ.

 

Основата идея на инициативата е да се стимулира консумацията на качествени традиционни български храни и продукти. „Благодарение на промените в Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход производителите на традиционни български продукти вече имат по-големи възможности за директен достъп до потребителите,“ коментира министър Димитър Греков.

 

С измененията в наредбата се завишават количествата на прясна и охладена морска и сладководна риба, суровото овче, козе и биволско мляко, които стопаните могат директно да продават. Разширява се и обхватът на територията, в която стопаните могат да продават директно стоката си. Директната доставка на месо от дивеч до крайния потребител или обект за търговия на дребно вече може да става на територията на цялата страна.

 

Друго важно облекчение в наредбата е, че стопаните могат да произвеждат и продават млечни продукти в мобилни мандри и подвижни хладилни витрини. Това ще улесни много работата им, особено на тези фермери, които са разположени в планинските райони, защото те ще имат възможност да правят млечни продукти там, където пасат животните.

 

„Пожелавам успех на проекта „За Балкана и хората”, защото каузата да се подкрепят малките планински ферми означава да се запази автентичният български вкус, да се даде смисъл на хората да останат в тези райони и да се опазят богатствата на природата ни,“ категоричен бе министър Греков.

 

На събитието присъстваше и координаторът на проекта „За Балкана и хората“ д-р Стоилко Апостолов - управител на „Биоселена“. Водещ на събитието беше кулинарният специалист Ути Бъчваров.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!