Какви са спасителните мерки за селското стопанство у нас и на европейско ниво? Какво ще представлява новата мярка Covid-19 и как ще опазим родното производство, разясни ресорният министър Десислава Танева в интервю за Канал 3.

Министерството: От днес стартира мярка 11 „Биологично земеделие“

България ползва всичко, което европейската рамка предоставя като подкрепа за селското стопанство, заяви Танева, но призна, че са нужни и се очакват още стъпки, които Европейската комисия да приеме в период на криза.

Какво очакваме от ЕС?

Европейската комисия анонсира два пакета от мерки за първоначално ограничаване на негативите в сектора. Първият включва облекчаване на работата на администрацията по време на пандемия и намалява броя на инспекциите в стопанствата.

„Ние не споделяме това разбиране, защото за нас е важно проверките да бъдат в пълен мащаб. Колкото повече проверки имаме, толкова по-справедливо се разпределят плащанията за тези, които работят по правилата", твърди земеделският министър.

Вторият пакет, който беше обявен преди няколко дни и по него още тече заключителна работа, включва няколко пазарни мерки за стабилност на уязвимите сектори.

Десислава Танева: "Една от мерките е за складиране на млечни продукти. Има и няколко други мерки, предимно пазарни, но в България заради структурата на земеделското производство в уязвимите сектори, като плодове, зеленчуци и животновъдство, има ниската степен на организираност и липсва голяма доза оптимизъм за тяхното прилагане."

Мярката Covid-19 за директно подпомагане

България и още 11 страни членки имат малка част неусвоени средства по ПРСР. По наше настояване предстои разглеждането на нова мярка, която да подкрепи директно доходите на фермерите.

Десислава Танева: "Това, което ние искаме от самото начало, е промяна на регламента, което ще ни позволи да програмираме хоризонтална мярка Covid-19 за директно компенсаторно плащане на всеки земеделски стопанин, бенефициент по директните плащания." 

Плащането по мярката Covid-19 ще се осъществява по строги критерии, предстои одобрение от Комисията. 

Десислава Танева: "Ние очакваме нашето предложение да бъде одобрено и след края на летния сезон, след края на реализацията на земеделската продукция, да имаме възможност за директна подкрепа на дохода на фермерите. 

Със сигурност това няма да е достатъчно, но е най-работещият вариант за нас. Ние не можем да се възползваме от правата по органичените тавани на държавната помощ.“

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Справедлив пазар

На въпроса за чуждия внос на земеделски стоки, които са по-добре финансирани в родните им държави, Танева припомни, че генезисът идва още от условията по присъединяването ни към ЕС.

Десислава Танева: "Трябва да съхраним земеделските си производители. Няма безкритичен внос, има високо субсидирана търговия, която не може да бъде ограничавана. Външната конвергенция все още не е достигнала нивата на пълно сближаване. Това е основна тема в дебата по новите условия за новия програмен период.“

Ресорният министър заяви, че у нас се прави всичко възможно, за да се гарантират производителността и пазарът на селскостопанската продукция.

Трудното тепърва предстои, защото започват да се реколтират повечето от произведените плодове и зеленчуци в България. Как да реализираме продукцията, която произвеждаме – плодове, зеленчуци и оранжерийно производство, сурово мляко? При зърнените храни има едно предимство – те са достатъчно трайни. Там по друг начин се извършва търговията", каза още министър Танева.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци: Кога плащат остатъка?

Цветан Берберов: Как да гледаме на борсовите колебания?

Ангел Вукодинов: Надявам се да излезем от кризата по-чисти и по-оценени