Как трябва да се гледа на борсовите колебания? Нужна ли ни е стратегия за хранителна сигурност?

Оптимизъм сред зърнопроизводителите

За персоналната отговорност във времена на криза и на суша, разказва Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Цветан Берберов: "Ние произвеждаме борсова култура. В началото на седмицата имаше изключителен отрицателен тренд на борсата за петрол. А преди две седмици Румъния забрани износа на зърно.

Една стратегия за хранителна сигурност трябва да се разгледа добре, защото зърното е стратегическа култура. Освен за фуражи и за спирт, както е много актуално в момента, то се използва и за още много други суровини.

В момента има стратегия за наличие на глад и за по-голяма консумация на храни, когато си стоим вкъщи. Това се отчита масово. От 40% до 70% имаме спекулативно вдигане на цените. Тоест не може да гледаме едностранно, че едно нещо се е съборило.

В началото на седмицата имахме отрицателен индекс на петрола, но това е мимолетно. Трябва да бъдем добри стопани и да наблюдаваме какво става в стопанския ни живот."

На полето картината също се променя. В отделни региони на страната паднаха дъждове, но с не особено стопанско значение. Какво е състоянието на културите и какви са актуалните мероприятия в зърнопроизводството, научете от цялото интервю с Цветан Берберов във видеото.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо цената на пшеницата проби тавана от 200 евро/тон?

МЗХГ: Подкрепата за „Плодове и зеленчуци“, събрана на едно място

Фермери отчитат засилен интерес на безработните за сезонна работа