В тези трудни времена, които са изпитание за всички, ежедневно се въвеждат извънредни мерки. Силни страни в зърнопроизводството като Русия и Украйна ограничават износа си на зърно, други като Румъния и Македония направо го спряха. Към момента земеделският министър Десислава Танева уверява, че няма основание за такава крайна мярка у нас.

Оптимизъм сред зърнопроизводителите

На това мнение е и Ангел Вукодинов – земеделски производител от района на град Съединение и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

„Не виждам смисъл да се ограничи износът, специално на зърнените продукти. Имаме достатъчно запаси. Независимо от трудностите в някои региони традиционно произвеждаме 5–6 млн. тона пшеница и до 10 млн. тона общо зърно. Около две трети от това количество е свободно за експорт. 

Така че не виждам какъв икономически смисъл има от такива мерки. Напротив, трябва да се поощрява износът. Естествено вътрешните нужди трябва да са подсигурени. Новата реколта наближава. Няма и три месеца до прибирането й, така че няма нужда от такива мерки“, категоричен е зърнопроизводителят.  

С Ангел Вукодинов Агри.БГ си поговори още за пролетната сеитба, развитието на есенниците и цените на борсите. Затруднено ли е зърнопроизводството в условия на извънредно положение и има ли място за оптимизъм по време на криза, вижте във ВИДЕОТО. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Опасност: Възможни проблеми за реколта 2020

Защо цената на пшеницата проби тавана от 200 евро/тон?

Пандемията: Нови трусове на световния пазар на пшеница