Сегашната ситуация с розопроизводството е резултат от бездействие и натрупани проблеми през последните 15 години. Това заяви розопроизводителят Методи Стефанов в интервю за БНР.

Розопроизводство: Всички в регистъра ще получат компенсация за загубите си

По думите му грешно се излага доводът „Ние сме пазарна икономика“, с който се оставят производителите сами да се оправят. Според него и браншът, и държавата не са направили достатъчно, за да може българската роза да присъства по-сериозно на световния пазар.

"От една страна е факт, че се засадиха много рози, поради нереално високите цени. Ние като бранш и като държава не можахме да поемем голяма част от растящия световен пазар - това също е факт. На този пазар се намеси Турция, която през последните 10 години взима доста голям пай от него. Защо е така?! Защото при нас се казва, че трябва сами да се оправяме, а нашите съседи имат доста сериозни преференции и помощи", коментира производителят.

Най-големият ни конкурент срива цените и е доста по-конкурентен на пазара.

За розопроизводителя, който е в браша от доста години, падането на цените не е само отговор на свръхпроизводството и заради световната криза. Проблемът според него е чисто ликвиден и заради голямата трайност на розовото масло е имало начин реколтата да се изкупи.

Над 40% от реколтата от розов цвят тази година ще бъде несъбрана. С 40% ще бъдат и по-ниски цените, заявява производителят.

Методи Стефанов: "Ако имахме държавни гаранции, за да получим ликвидна подкрепа от търговските банки, тези пари можеше да се вкарат в оборот, да бъде изкупена реколтата и да се продава. Така щеше да бъде разплатена цялата реколта, на достойна цена, щеше да бъдат спасени и розопроизводителите“.

Стефанов коментира Закона за розата като нужен, за да излезе бизнесът на светло, но по него още трябва да се работи. Според него, ако след тази кампаняи се надгради закона, догодина може да бъдат спасени голяма част от розопроизводителите.

Делът на сивия сектор в бранша е около 30%, смята той.

"Истината за качеството на българското розово масло е, че се прави от роза Дамасцена, отговоря на цвят, изкупен от определена географска ширина, и е направено в дестилерии, които работят по традиционна технология за преработка на българско розово масло“, каза още Стефанов. 


Браншът у нас ще излезе от кризата най-рано след три години, изтъква Методи Стефанов.

По думите на розопроизводителя кризите в този сектор са циклични и се повтарят през 8-10 години. Те може да бъдат предивидени и да се програмират действия, така че да се намали негативният ефект - ако бизнесът и държавата работят заедно.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производители се заканват да заменят розите с картофи и лук

В очакване на розобера и в Добруджа

Искане: Таван за подпомаганите площи с маслодайна роза