Розопроизводителите категорично ще бъдат първата подкрепена група според загубите им на доход, заяви земеделският министър Десислава Танева по време на брифинг в Министерски съвет.

Производители се заканват да заменят розите с картофи и лук

Ресорният министър припомни за решението от преди три дни на Европейската комисия процедурата по кризисната мярка COVID-19 да бъде ускорена, което ще доведе до възможността за получаване на компенсации на земеделските стопани.

"Очакваме в края на месец юни решението а да излезе. Финансирането ще е 2% от бюджета по ПРСР, което е близо 50 млн. евро. Розопроизводителите, според загубата на доходите, категорично ще бъдат подкрепени по тази мярка", заяви Танева.

Тя сподели, че в отговор на депутатски въпрос с опасение да не бъдат изключени малките розопроизводители от предвижданите обезщетения, е отговорила, че след идентификация на насажденията с Роза Дамасцена и Алба всеки регистриран стопанин ще получи компенсация за загубите си.

Ще се опитаме да използваме и да защитим регистъра на розопроизводителите, който в момента се прави, каза още земеделският министър.

Оценката на Танева за тазгодишните драматични сцени на изоставени и изкоренени рози е, че това е в резултат от комбинацията между кризата с коронавируса и принципните проблеми на пазара.

Десислава Танева: “В района на Стрелча и други години е имало площи, които остават недообрани, но е факт, че розопреработвателите имат значителен брой останали количества от миналата година. В комбинация с COVID-19 се получи една наистина трудна кампания и с по-ниска цена."

Това е секторът в момента с най-голям спад на дохода, подчерта министърът.

Друга, коментирана от Танева тема, кото пряко кореспондира със сектор "Розопроизводство", е работната ръка. Розоберът ангажира ежегодно голям брой сезонни работници, а тази година много стопани се оплакаха, че има значителен отлив на такива, а останалите не желаят да работят на ниски ставки.

Десислава Танева: “По информация от браншовите оргназации на розите има ангажирани работници, които получават обезщетение. Говорила съм с кметицата на Казанлък. Там имаше таргет от около 300 души, които след комуникация с бюрата по труда са се възползвали. Какъв е обемът на заетите лица в розопроизводството по информация от бюрата по труда, ще можем да дадем в края на кампанията. По данни на браншовите организации и кметовете от розопроизводителните райони тези мерки работят.

Независимо, че двете мерки за труда бяха гласувани в период на пандемия, за мен те трябва по принцип да важат. Няма нищо по-морално от това да положиш общественозначим труд, какъвто е събирането на реколтата, за да можеш да гарантираш помощите си, които идват от парите на всички работещи.

Още повече, че всичко е с договор и се плащат данъци, мисля, че тези мерки работят добре. С тях можем да стимулираме дори моделирането на трудовите навици в групи, в които има загуби на такива", каза още Танева.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Искане: Таван за подпомаганите площи с маслодайна роза

Розобер, протести, изкореняване на рози - изкупната цена е 1,50-2,00 лв./кг

Череши: Повече пунктове за изкупуване и жандармерия край градините