За да се защити исканото подпомагане по мярка COVID-19 пред Европейската комисия за сектор "Розопроизводство", е нужно и пълното приключване на идентификацията на розовите насаждения. Това уточни земеделският министър Десислава Танева в изказването си пред народните представители в парламента. 

Мярка COVID-19 за рози: Министерството предлага 80–90 лв./дка

Изнесените данни от министър Танева са за 2243 подадени заявления за идентификация по Закона за розата. От тях проверени на място са 2009, което е 89.6 % от заявленията. Общата площ за идентификация е 47 хил. дка, а 42 300 дка от тях вече са идентифицирани.

64 стопанства не отговарят на изискванията и тяхната Rosa damascena и Rosa alba има примеси с други рози, сочат данните от проверките.


„Всички розови насаждения, за които бяха подадени информации в медийното пространство за изкореняване, бяха проверени от нашите служби. Те не са нито Rosa damascena, нито Rosa alba, а са сръбски и други сортови примеси, които няма да попаднат в обхвата на подкрепата за сектора, която в момента е в процедура“, заяви Танева.

За да получат финансова помощ по мярка COVID-19, стопаните трябва да кандидатстват със заявлението си за подпомагане, да са регистрирани земеделски стопани, подали заявление за регистрация в регистъра на розопроизводителите и да имат преминала идентификация на розовите насаждения. Подкрепата може да се разпределя само между регистрирани земеделски стопани. Съгласно регламента останалите розопроизводители не могат да бъдат бенефициенти по тази мярка. 

"Но с министерството е коментирана възможността тези хора също да бъдат подпомогнати", уточни пред Агри.БГ Христо Николов, председадел на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Списъкът на лицата, имащи право на подпомагане, да се извади от регистъра на розопроизводителите, а не от информационната система на областните дирекции по земеделие.

Христо Николов: „Ние като браншови организации също смятаме, че хора, които не допринасят към фиска, не би трябвало да ползват финансова подкрепа, и въпреки това предложихме подпомагане и за тях, защото беше много трудна година за всички. Министър Танева пое ангажимент да коментира пред Европейската комисия конкретно възможността за сектор „Розопроизводство“ за различен принцип на подпомагане.“

Вече стана ясно, че предвижданата от министерството ставка за розопроизводителите по кризисната мярка е между 80 и 90 лв. на декар розово насаждение. От бранша имат предложение тя да се увеличи на 100 - 120 лв. По думите и на двете страни преговорите продължават.

Въпросът е дали парите, които пристигат по направление COVID-19, са достатъчни, за да има  5 млн лв. за розопроизводителите и дали нашето министерство ще успее да защити такава ставка пред Комисията, когато мярката бъде модулирана, коментира браншовикът.

Христо Николов: "Ролята на държавата е да защити това искане пред ЕК. Браншовите организации сме представили счетоводна информация в земеделското министерство, която съдържа подробни данни и изчисления за сектора.

Ако се изисква доказване от всеки стопанин поотделно на претърпените загуби, вероятно над  50% от тях няма да могат да го докажат. Много от тях не разполагат с такъв счетоводен капацитет, а това би отложило и плащанията по мярката чак за следващата година. 

Ние сме събрали достатъчно данни, доказващи загубите в сектора. В предходната кампания средната цена беше 2,65 лв, а сега е под 2 лв. Това са близо 30 % спад на цената на реализация."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Добруджа: Прибират първата реколта от розов цвят

Розопроизводство: Всички в регистъра ще получат компенсация за загубите си

Производители се заканват да заменят розите с картофи и лук