Розоберът в Добричка област е на финала си. В насаждението от 300 дка край село Славеево остават броени дни до окончателното събиране на розовия цвят. Това са първите площи с роза Дамасцена в Северна България. Проектът за създаването им е реализиран по мярка 4.1 от ПРСР. След това е изградена и дестилерия за етерични масла. 

Българската роза: 40% несъбрана и с 40 % по-евтина тази пролет

„Това е първият розобер в младите розови насаждения. Като за начало сме доволни от резултатите, рандеманът също ни удовлетворява”, съобщи за Агри.бг Венцислава Апостолова, управител на фирмата. Средно по 340 кг/дка са събрани от ароматните насажденията. Първите проби са показали добро качество на розовото масло от Добруджа. След окончателното обиране на розовия цвят и дестилирането му предстои да се направят повторни лабораторни анализи у нас и в чужбина. 

"Прозорецът" за събиране на цветчетата на ръка е между 20 и 40 дни годишно. Те се берат сутрин рано преди изпаряването на росата, тъй като тогава се запазва качеството на маслото.

Венцислава Апостолова: "Основният проблем при производството е свързан с пазара на етерични масла, който в момента е в стагнация".

„Надявам се на добра цена. Доволни сме от резултатите от насажденията, но едва след реализиране на маслото можем да дадем окончателна оценка на розобера”, допълни производителката. 

Дългоочакваният и жадуван за производителите от Добричка област дъжд вече е факт. От септември до сега не са падали валежи със стопанско значение. Продължителните засушавания и цялостната промяна на климатичните условия в Добруджа провокираха много земеделски стопани да се насочат към по-сухолюбиви и топлолюбиви култури.

Трябва да се преориентираме, за да имаме успешно производство. Само с пшеница, царевица, слънчоглед и нахут не става”, обобщи още Венцислава Апостолова. Затова през последните две години фирмата разширява портфолиото си и се насочва към отглеждането на етерично-маслени култури. 

След прибирането на розовия цвят идва ред на реколтата от 150 дка лавандула. 
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Розопроизводство: Всички в регистъра ще получат компенсация за загубите си

Производители се заканват да заменят розите с картофи и лук

В очакване на розобера и в Добруджа