В разгара на кампанията стотици розопроизводители в района на Стрелча изоставиха масивите си необрани в знак на протест, показа репортаж на Нова телевизия.

Искане: Таван за подпомаганите площи с маслодайна роза

Розопроизводители в Стрелченско се оплакват, че големите преработватели отказват да изкупят цялата им продукция, затова 50% от реколтата им тази година ще изгние по полето. Преработвателите заявяват, че ще могат да обработят само една трета от реколтата, тъй като в складовете има залежала готова продукция от миналата година, която не могат да продадат.

От страна на розопроизводителите напрежението се увеличава. Стигна се и до бунтове, съобщава още Нова.

 „Аз искам да обявят поне минимална цена. И тогава всеки да си направи сметка дали ще гледа рози, или няма да гледа”, заявява Мачо Мачев, розопроизводител от района.

Договорът ни е на 1,80 лв., което не е достатъчно. А дали ще ги платят, също не сме сигурни, допълва Стойна Кекова.

50% по-ниска изкупна цена за килограм розов цвят предлагат тази година  големите преработватели. Мотивът за понижението е пандемията от коронавируса.

„От 1,70 лв. до 2,10 лв. - различните фирми различно купуват. Едната розоварна от миналата година още не им е платила, обяснява Ангел Ангелов, прекупвач.

Единствената розоварна в региона на Стрелча тази година няма да преработи и килограм розов цвят.

„Имам доста налична стока от миналата година и не ми е икономически изгодно да продължавам да трупам стока. Летищата не работят, както и магазините за парфюмерия”, жалва се Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна.

Производителите на розов цвят се оплакват и от проблеми с работната ръка. 

Няма желаещи да берат на 70 стотинки. Уж всеки претендира, че е гладен, а когато им предложихме 70 ст. плюс платен транспорт, не се намериха работници”, допълва Ганчев.

Производителите в Стрелча се заканиха, че  догодина ще изкоренят насажденията си и вместо рози ще отглеждат картофи и лук.

По думите на стопаните в Стрелча 200 производители са засегнати от ниски изкупни цени и липса на пазар. Те се събраха пред общината с искане за финансова помощ от държавата. На място пристигнаха експерти от земеделското министерство, за да проверят колко от производителите отговарят на критериите по Закона за маслодайната роза, за да бъдат сертифицирани. Едва след това ще бъдат вписани в регистъра на ведомството.

Само тези, които отглеждат чисти сортове „Дамасцена“ и „Алба“, ще могат да получат субсидия от държавата.

„Протоколът, който ние издаваме, също ще бъде отразен в регистъра и ще служи на производителите да сключват договори с розопреработвателите. Въпросът за субсидиите се обсъжда в министерството, но е твърде рано и аз не мога да кажа нищо в тази посока. Но въпросът за подкрепа на производителите стои на дневен ред в министерството", обясни Бистра Павловска, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

ВИЖТЕ ОЩЕ:

В очакване на розобера и в Добруджа

Субсидии за розите: Производителите ще бъдат компенсирани по мярка Covid-19

Проверяват на място розовите насаждения