Петнадесето изменение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), с което се създава новата подмярка 22.2. „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“, беше одобрено на правителствено заседание. 

Всичко за Кампания 2023

Финансирането ще бъде под формата на еднократна помощ, като подкрепата ще се предоставя на територията на цялата страна за микро-, малки и средни предприятия, преработватели на селскостопански продукти, групи и организации на производители. Максималният допустим размер на финансовата помощ за  преработватели е 100 000 лв., а за групи и организации производители - 17 000 лв.

Очаквайте новия прием за кризисна помощ с пари от ПРСР през втората седмица на март

Освен това е одобрена промяна, според която ще бъде разширен обхватът на подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделски стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ за подпомагане на допълнителни чувствителни сектори. От сектор "Растениевъдство" за подпомагане се добавят земеделските стопани, които отглеждат оранжерийни ягоди и малини, а от сектор "Животновъдство" - стопаните, отглеждащи пчелни семейства.

Проектът на Наредбата за прилагане на подмярка 22.2 в момента е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 27 февруари.