Очакват се пробите от водите на река Марица край Димитровград, където 29 крави умряха малко след водопой, съобщи местната екослужба.

Единствената ферма за магарета у нас отглежда над 400 животни (ВИДЕО)

На 27 юни фермер от района съобщава, че кравите му са мъртви, след като десет минути преди това са пили от реката. На мястото на инцидента са пристигнали представители на полицията, Басейнова дирекция и РИОСВ. Спешно е свикан и Областният кризисен щаб. Веднага са взети проби от водата и превантивно е спряно водоподаването на всички населени места - 51, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград. 

По първоначална информация най-вероятната причина за смъртта на кравите е залпово замърсяване с киселина или основа.

„Съгласно законодателството, след установяване на причината за смъртта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение“, коментира изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който посети мястото на инцидента.

Нямаме други умрели животни надолу по течението на водата. Въпреки всичко спряхме водовземането от басейна на река Марица, за да предотвратим евентуални щети. След като станат ясни пробите, водоподаването ще бъде възстановено“, обяви пред Нова ТВ Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

По думите на кмета на Димитровград към този момент няма опасност за населението. По случая е образувано досъдебно производство. 

Известяват се животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката.