Зелената сделка и свързаните с нея изисквания бяха в ядрото на фермерските протести у нас. Дали ще има дерогации, кога и как ще се случат, предстои да стане ясно. Оставянето на голям процент непроизводствени площи в момента буди недоумение и недоволство, смята Емил Енчев, председател на ЗК „Черно море“ в община Балчик. В Добруджа мнозина фермери изразиха опасения, че ще се стигне до фалити. 

„Невероятните изисквания по зелената сделка ни правят неконкурентноспособни. Голяма част от исканията ни и решенията не зависят дори от нашето правителство“, споделя производителят и посочва, че тежестите върху земеделските стопани не са малко и без допълнителните многобройни екологични изисквания. 

Той разказва, че изминалата стопанска година не е била добра за кооперацията. „Събраха се много негативни фактори, които повлияха на цялостното производство, на цялата ни дейност. Климатичните проблеми, т.е. сушата в общината, допринесоха за ниските резултати. Негативите от войната в Украйна с ниските изкупни цени, високата себестойност на продукцията – това са 3 основни фактора, които се случиха в една година“.

Кооперацията успява да продаде част от зърното на пазарни цени, но не и да върже баланса.

„Оттук нататък ще се борим за оцеляване. Ние сме голяма структура, обработваме 40 000 дка, във времето сме си заделили ресурс и предвидили за негативи от подобен характер. Вероятно няма да има пагубно последствие върху развитието на кооперацията, но при всички положения няма да е достатъчно. Не смятам, че това, което сме заделили, може да ни стигне. Ресурсите ни не са неограничени“, анализира още Емил Енчев. 

По думите му това не е първата година с природни катаклизми, които рефлектират върху реколтата и оттам върху доходите.

Тази година изконсумира голяма част от натрупания резерв – много високата себестойност, ниските реализационни цени. Изплатени са по 30 лв. на декар, предстои доплащане, но все още не може да се каже колко ще е. Рентата е производна на нашите резултати. Опитваме се да бъдем максимално обективни в определянето й, винаги сме имали принципи, които сме спазвали и дърим на нашите арендодатели“, допълва Енчев.

През предходните стопански години земеделската кооперация изплати на собствениците на земя съответно по 170 и 200 лв./дка.