Млекоплоизводители от Белгия и съседните й страни ще протестират днес в Брюксел. Те ще излязат по основните булеварди на белгийската столица с поне 400 трактора. Протестът умишлено съвпада с разгласяването на доклад на Европейската комисия (ЕК) за състоянието на млечни сектор в Европейския съюз (ЕС).
 
Основното искане на протестиращите е да бъдат намалени квотите за производство на мляко в Европейския съюз, които бяха увеличени през миналата година с тенденция да бъдат премахнати до 2015 година. Според фермерите, това решение е предизвикало катастрофален спад в изкупните цени на суровото мляко, което обрича на фалити ред земеделски стопанства и ще доведе до закриване на млекопроизводството.

ЕК няма да се съобрази с изискванията на фермерите за намаляване на млечните квоти, съобщи EUobserver. Вместо това комисията възнамерява да разследва дали големите търговски вериги злоупотребяват с положението си на пазара и ощетяват фермерите и преработвателите на мляко.

През последните месеци млекопроизводители протестираха в няколко европейски столици заради спада на цените почти наполовина от 2007 г. насам. Фермерите смятат, че намаляването на квотите ще доведе до повишаване на цените, които в момента са около 24 евроцента за литър мляко. Това е приблизително с 16 евроцента по-малко от цените преди спада.

Миналата година страните от ЕС се договориха, че таванът на производствените лимити ще се повишават с 1% всяка година, а през 2015 г. напълно ще изчезне. В момента общото количество на произведено мляко е около 4% под тавана на квотата, защото търсенето на мляко е по-слабо в ЕС и на световния пазар.

Междувременно, министърът на земеделието на белгийската провинция Валон Бьоноа Лютжен разкритикува остро упорството на Европейската комисия по отношение на млечните квоти. Докладът на ЕК свидетелства за пълно несъобразяване със създалата се драматична обстановка, в която сега се намират селските стопани. Недопустимо е комисията да упорства, след като ред страни от Европейския съюз, сред тях Германия и Франция, искат млечните квоти да бъдат намалени или замразени, отбеляза той в декларация, публикувана в навечерието на разгласяването на доклада.

Днешният протест е един от поредицата, с които млекопроизводители от Белгия, Франция, Германия, Испания, Италия и други страни се опитват да защитят съществуването си като производители на мляко. Най-зрелищният протест бе по време на Европейския съвет в Брюксел на 20 юни, когато недалеч от сградата на съвета в европейския квартал на белгийската столица пристигнаха хиляди земеделци от няколко европейски страни с над 1000 трактора.