Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 20 ноември 2009 г. в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.
 
На него ще бъде разгледано предложението за отпускането на държавна помощ в Полша за закупуване на земеделска земя. Съветът ще гласува предложение за разрешаване пускането на пазара на продукти, съдържащи, състоящи се или произведени от генетично модифицирана царевица MIR604.

Очаква се съветът да обсъди предложението за определяне на възможностите за риболов и съответните условия по отношение на определени рибни запаси, приложими в Черно море за 2010 г. По тази точка България и Румъния ще настояват за запазване на досегашният общ допустим за улов на калкан за двете страни в размер на 100 тона. ЕК предлага той да бъде намален с 25%, или с 24 тона. В дневния ред на заседанието ще бъде включено искане на Унгария и Словакия, засягащо изискванията за електронна идентификация на овце и кози. Унгария ще представи информация относно искане за одобряването на държавна помощ за страната за закупуване на земеделска земя.