Изключително неприятна и тежка е ситуацията, която заварих след като поех министерството, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред БНР.


„Още в първия ми работен ден се срещнах с месопреработвателите и месопроизводителите, заради спрените средства в този сектор”, заяви той. В тежките ни разговори с ОЛАФ и Главна дирекцията по земеделие на ЕК ( DG Agri ) , стана ясно, че до момента те са говорили на различни езици с досегашното ръководство и е имало кореспонденция, която е била неглижирана, каза Найденов.
Това са процеси, за които е имало кореспонденция още миналата година, но е нямало редакция. Има настояване за вписване на фирмите в забранителния списък, но ние получихме три месеца отсрочка за това, коментира земеделският министър. Намерихме разбиране и ни дадоха кредит на доверие, който се надявам ние да оправдаем, допълни той.


Лично за себе си аз знам, кой е виновен – това е ръководството на Фонд „Земеделие” и Агенция САПАРД, които с неглижиране поставят под въпрос средствата за добросъвестните бенефициенти. Между мен и ръководството на Фонд "Земеделие" няма комуникация, заяви Найденов и допълни: „Аз ги повиках още първия ден да ми обяснят каква е ситуацията, но те скриха част от истината и аз трябваше да събера информация по странични пътища”, каза той. Найденов беше категоричен, че ръководството на Фонд "Земеделие" ще бъде сменено. След сформирането на структура на ръководството, ще бъдат предприети мерките за смяна на ръководството на фонда, заяви той.


Според него са успели да се договорят с експертите на Европейската комисия да не се вписват фирми в списъка със злоупотребилите със задна дата. „Ако има проекти, по които се докажат злоупотреби, ще поискаме обратно средствата”, коментира той.
С главния прокурор Борис Велчев имат договорка да се пренасочи ресурс, който в по-бързи срокове да оцени , които фирми са злоупотребили и да се извадят тези, които са били добросъвестни. Найденов потвърди, че са констатирани престъпления в Агенцията по горите и за това ще се понесе отговорност. Според него абсолютно същите констатации за заменки на земи има и в Министерство на земеделието. „Още в първите дни разпоредих проверка в самото министерството на земеделието, и мога да гарантирам, че няма да има никакъв чадър. В разговорите ми с ДАНС и прокуратурата се оказа, че до сега е имало чадър върху тези сделки”, заяви той.
Според него злоупотреби има и в идентификационната система на животните, която продължават да се очакват земеделците. Според него тя не се е случило, заради интереси по обществените поръчки за ушни марки.

 

„За съжаление българските животновъди в момента плачат, защото техните имоти са заложени срещу заеми в банките”, каза той. Според него в случая е виновно е ръководството на министерството и ветеринарната служба. Той заяви, че са изписвани голям брой ушни марки, а животните в България не са толкова много. От следващата година, той ще работи в посока на това, животновъдите да получат субсидиите за глава добитък. Раздавани са неправомерни субсидии за земя, за които ще има наказания, коментира Найденов.