На поливната ни инфраструктура сякаш не й е писано да се възстанови скоро. Първо, тя беше значително орязана по Плана за възстановяване и устойчивост и ще получи 200 млн. лв. вместо предложените 850 млн. лв., и то незнайно кога. А скоро се разбра, че засега не може да усвои и онези 100 млн. лв. по подмярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ от ПРСР.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Първо малко предистория, че тя е дълга, направо епична. Приемът на заявления по процедурата приключва през юли 2020 г., като „Напоителни системи“ подадоха 26 проекта. До техническа и финансова оценка са допуснати 24 от тях. 

С реализирането им би трябвало да се постигне поне 50% икономия на вода и увеличение на поливните площи с минимум 200 000 дка. Междувременно през 2021 г. бюджетът по подмярката е увеличаван два пъти, достигайки 107 млн. лв. 

Въпреки липсата на осигурено финансиране предходното ръководство на „Напоителни системи“ провежда обществена поръчка и сключва договори с трима изпълнители при клауза за липсващо финансиране, тоест ако не бъде осигурено финансиране, договорите могат да бъдат прекратени. Аванс не е платен.

Миналата година също не беше скучна за дружеството. Сменено бе ръководството, натрупаните задължения се увеличиха, последваха няколко одита. При проверка на въпросната обществена поръчка са открити три отклонения – неравно третиране на бенецифиентите, нееднозначни и объркващи участниците текстове и условия и неясна методика. 

Всички обособени позиции са спечелени само от три фирми, затова следва да се анализира дали те са участвали само за тези обособени позиции. Това може да е сигнал за измама и ако тя се потвърди, ще доведе до санкции. 

Освен това договорите са сключени през октомври 2020 г., а от тогава досега многократно е нараснала инфлацията, поскъпнали са строителните материали, повишили са се цените на горивата и на разходите за труд.

Затова на 21 март тази година ръководителят на Управляващия орган издава решение да се откаже безвъзмездна финансова помощ на „Напоителни системи“ ЕАД. В момента Министерството на земеделието обследва нивото на изпълнение на сключените от дружеството договори.

Рискът от загуба на средствата не е съществен, заяви земеделският министър Иван Иванов по време на изслушването си в Комисията по земеделие на 23 март. Седмица по-рано от ДФЗ обявиха, че ако се отвори втори прием по подмярка 4.3 и авансово се плати част от сумата преди Нова година, ще бъде минимизиран рискът България да загуби тези 100 млн. лв.

Междувременно стана ясно, че 5% от неусвоените по ПРСР средства ще могат да се отпуснат под формата на поредната извънредна помощ за земеделските производители. Каква по-добра възможност тези пари да бъдат взети именно от средствата, предвидени за съживяване на поливната инфраструктура...