Средствата, които сме предложили да се нотифицират от Европейската комисия са 143,5 млн. лв., като очакваме тези пари да бъдат одобрени в рамките на месец. Това каза зам.-министърът на земеделието Момчил Неков по време на редовното заседание на Коминисята по земеделие в Народното събрание. Той съобщи и една добра новина за земеделските производители. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

"През 2020-а година имаше кризисна мярка по Втори стълб и там бяха отпуснати средства като Ковид помощи. Тогава са били 2%. По настояване на Кипър и Хърватска, държавите, които имат неусвоени средства по Втори стълб в рамките на до 5% могат да използват тези средства за подпомагане на земеделските производители", обясни Неков. 

По думите му вече 11 държави са подкрепили тази извънредна мярка, като България е една от тях. Това ще бъде една допълнителна възможност, защото ние имаме свободни средства, посочи зам.-министърът. 

Депутатите обсъждиха на първо четене и Законопроект за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители, № 47-202-01-11, внесен от Министерския съвет на 22.02.2022 г. 

С тези промени, които народните представители приеха, се предвижда рокада и Изпълнителната агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“ да премине от  Държавен фонд "Земеделие" - РА към Министерството на финансите.