Проблемът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е в чисто структурно отношение. Освен това липсват звено за контрол и звено за управление на риска, каквито има във всяка финансова институция. Това заяви Николай Каварджиклиев, назначен наскоро за изпълнителен директор на Фонда, по време на изслушването си в парламентарната Комисия по земеделие.

Министерството предлага да се повишат таваните по de minimis

Сайтът на Разплащателната агенция, който не е променян от 2007 г., ще бъде с тотално нов дизайн. Ще се предвиди и клиентски портал, където всеки бенефициент да има информация докъде е стигнала процедурата по одобрение на неговия проект. 

„Основният проблем е този огромен документооборот. Ние сме искали нещо, те си мислят, че са го дали, и нишката се губи“, смята Каварджиклиев.

Друго негово желание е да има един интерфейс между ИСУН и ИСАК, за да не се въвеждат едни и същи данни в две системи.

„Освен това когато има човешки ръчички между двете системи, стават и много грешки. Затова искаме да има един интерфейс, който да гарантира много по-ефективна работа“, категоричен е директорът на Фонда.

Николай Каварджиклиев: Това, което ни вади очите, са тоновете хартия. Една гора отива на вятъра.

В момента той работи върху промени в устройствения правилник, които ще предложи скоро. По думите му не е нормално да липсва система за контрол и отговорник за нея, както и система за управление на риска.

По негова информация са изчистени всички проекти по ПРСР, подадени до 2020 г. Но има и много кандидати, които вече оттеглят предложенията си заради инфлацията.

„Най-големият бич в момента е липсата на информация и предсказуемост в условия на пандемия и военния конфликт между Украйна и Русия. Разбирам производителите. Техните бизнес планове са като една кристална топка и никой не знае докога ще са актуални. Трябва да има ясно решение какво се прави в този случай. Ситуацията наистина е необичайна, трябва да се мисли гъвкаво и да се вземат законодателни мерки“, категоричен е Каварджиклиев. 

В тази връзка в момента се прави актуализация на референтните цени за приема по подмярка 4.2 за преработка, който изтича на 31 март. В земеделското министерство и ДФЗ има сформирани работни групи, които да дадат предложения как се действа в условията на инфлация. „Действащото законодателство блокира процеса, който трябва да се свърши“, заключи директорът на Разплащателната агенция.