Полагаме всички усилия да сме в помощ на Украйна. Готови сме да съдействаме максимално за свободен и безпроблемен транзит през България на всички украински стоки. 

Не всичко е зърно, но всичко е политика

Това е заявил земеделският министър Кирил Вътев по време на онлайн среща с украинския си колега Микола Солски, съобщават от пресофиса на аграрното министерство. 

Лаконичното съобщение не разкрива повече подробности от разговора между двамата министри. Но няма съмнение, че темата за украинския износ на зърно е била акцент. Не случайно по време на разговора е присъствал и съветникът на министъра - Илия Проданов, който е и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Още по-кратко съобщение за срещата е публикувано на страницата на украинското земеделско министерство. Над четири часа по-рано там само е отбелязано, че двете страни са обсъдили износа на украински селскостопански продукти. 

Междувременно стана ясно, че Полша не се отказва от намеренията си да удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти отделно от ЕС. За това е съобщил министърът на земеделието и развитието на Полша Робърт Телус в интервю за pap.pl.

Той не вижда смислени аргументи в полза на решението на Европейската комисия да не удължава временната забрана за внос на украинско зърно в Полша и други страни след 15 септември. „Полша все още се надява, заедно с други заинтересовани страни, да убеди Европейската комисия да удължи ембаргото, в противен случай Полша ще бъде принудена да въведе едностранни ограничения“, казва Телус.