Има тежък дефицит на хора, които да обработват проектите. Това коментира служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на Годишната среща на местните власти 2022, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Според него това е съществен проблем в работата на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). 

Фермерите в България са купили техника за близо 1,5 млрд. лв.

„От 10 години не са правени промени и не е разширяван съставът на Фонда, а работата е станала няколко пъти повече“, отбеляза министърът.
Гечев уточни, цитиран от пресофиса на повереното му ведомство, че при встъпването в длъжност на служебния кабинет е имало малко над 5000 проекта, приети, но недоработени, към момента те са малко над 2000, другите са обработени. 

Сред оставащите има такива по мерките 4.1 и 4.2 от ПРСР, както и предложения на Местните инициативни групи (МИГ), като се предвижда до края на годината проектите на МИГ-овете да бъдат изчистени.

Според министъра в следващия програмен период част от дейностите могат да се аутсорснат, например по подхода ЛИДЕР. „Напълно допустимо е местните звена да работят по него, а само контролът да бъде централизиран в ДФЗ“, посочи той.