Имаме проблеми с много от екологичните параметри в Стратегическия план и част от тях трябва да бъдат преосмислени, защото няма да бъдат изпълнени. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев пред bgonair.bg.

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

Той уточни, че мерките не са достатъчно апетитни за фермерите и те не искат да ги прилагат. Според него Европа е пред поредната много силна промяна. По стратегическите планове има много сериозни дебати в страните от ЕС. 

За пример министърът даде германците, които също „вече дават заден от биопроизводство и екологията, които започнаха да струват много повече пари, отколкото беше предвидено“. 

Междувременно през миналата седмица бяха публикувани изменения в две от най-важните наредби за директните плащания, като промените обхващат и екологични схеми, предвидени в Стратегическия план. 

Украйна няма задължението да спазва екологични параметри и производството е значително по-евтино, докато ние харчим пари за екология и имаме 30% увеличение на разходите заради това, посочи министърът. 

Явор Гечев: Войната обърка много неща, чисто икономически и продоволствено. Крехките решения в тази ситуация няма да свършат работа, иска се ясна политика и сериозно лидерство и в държавата, и в Европейския съюз. 

За тежка битка между политиците, защитаващи земеделските производители в Европа и природозащитниците говори и фактът, че във вторник въпреки натиска от страна на ЕК, комисията по земеделие (AGRI) в Европарламента отхвърли предложението за Закон за възстановяване на природата с ясно мнозинство. Членовете на комисията призоваха Европейската комисия да представи ново предложение.

Както информира Euractiv, законът ще бъде обсъден във водещата комисия по околна среда (ENVI) на 15 юни, а окончателното гласуване ще бъде през юли.