Спирането на стоки от Украйна за петте най-сериозно пострадали държави от безмитния украински внос е стъпка в правилната посока, но това не е достатъчно като решение, за да се успокои ситуацията. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Явор Гечев пред bgonair.bg.

Удължава се безмитният внос от Украйна с още една година

„Много често Европа е свикнала, когато има проблеми, тя да вади средства и така да решава нещата. Средствата са толкова малко, че не могат да покрият дори минимална част от загубите на фермерите“, каза още той. Според министър Гечев са необходими доста други мерки, които страната ни вече разработва, включително в комуникация с украинската държава. 

България претендира, че има аномалии и при пазара на сухото мляко и пчелния мед. ЕК смята, че все още няма достатъчно данни за вземане на мерки и при тези стоки. 

За справяне с проблема е необходимо да се направят реални коридори, базирани на корабен и ЖП транспорт, през които да се изкарва продукцията извън Европейския съюз, включително и към Средиземно море.

Явор Гечев: Не искаме просто забрани, те са временно решение. Трябва ЕС да разработи гаранционни механизми. Това на практика означава, че когато се продава българска или украинска пшеница, тя да отива с европейски или държавни гаранции и да се дава на страните, където пристига с отсрочено плащане от 3-4 месеца, като цялото това плащане е гарантирано от ЕС.

В момента у нас се разработва вариант на държавна компания, която да гарантира сделките на частници при сделки тип държава с държава без да се меси на пазара и без да изкупува.

„Това е добра практика, която се използва в Щатите и редица други държави. Освен това разработваме гаранционни фондове, които искаме да предложим на Европейската комисия“, каза още Гечев. Той вече е провел няколко разговора, но за съжаление европейската машина се върти по-бавно. 

По официални разчети в момента в България има земеделска продукция за няколко милиарда, за която има очаквания да се реализира, но цените вече са под себестойност. "Загубите са толкова големи, че компенсацията не прави нищо добро", смята министърът.

„В случай че Европа не вземе необходимите мерки и това продължи прекалено дълго, ще има сериозни структурни проблеми и то не само в България“, прогнозира Гечев. Той се надява до септември – ноември да има трайни решения.