Шестото издание на специализираното изложение “Дунавски овощари” отваря врати днес, 18 ноември. Мястото е ОЗК АРЕНА – Русе, а лично земеделският министър Кирил Вътев ще открие официално събитието в 12:00 часа. Входът е безплатен.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

“Различно тази година е, че изместихме изложението през есента, понеже през пролетта всички производители работят в градините и не могат да отделят време. Сега те вече са прибрали реколтата, по-спокойни са и ще имат възможност да се присъединят,за да научат нещо ново”, сподели за Агри.БГ Николай Колев - председател на Съюза на “Дунавските овощари”, които са организатори.

Като цяло панелите са същите като миналата година. Отново има изложение на стоки и услуги за бранша, фермерски пазар и b2b срещи. Експерти от Дирекция “Директни плащания” и “Развитие на селските райони” ще се включат в дискусия във връзка с актуални въпроси в сектора.

“Имаме доста въпроси относно кандидатстването по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по директните плащания. В момента текат теренни и документални проверки. Има неща, които не са ясни на нашите членове и които не бяха обсъждани по време на дискусиите за Стратегическия план”, обясни Колев. 

Относно държавната помощ по de minimis, чийто прием започва на 20 ноември, единственото притеснение на овощарите е ограниченият бюджет. 

“На база на всички площи, с които фермерите се очаква да кандидатстват, най-вероятно ставката ще бъде много ниска. Иначе сме доволни, че включиха всички видове плодове, защото всички те имат нужда от допълнително подпомагане”, смята браншовият представител.

Връщайки се към повода на нашия разговор - изложението в Русе, той призова своите колеги да дойдат на място, за да научат нещо ново.

По програма регистрацията започва в 9:00 часа. Час по-късно доц. д-р Сава Табаков - доктор по овощарство, доцент и декан на Факултет по лозаро-градинарство на Аграрен университет - Пловдив, ще сподели своя опит на тема "Подложки и междинници за кайсиеви сортове".

Официалното откриване е точно на обяд, след което експерти от МЗХ и Националната служба за съвети в земеделието ще отговарят на поставени въпроси от земеделски производители.

В ранния следобед е планирано представяне на традиционни и съвременни народни танци с танцов клуб „Родолюбец“.