Цените за изкупуване на зърното вече са коментирани с бранша и са заложени в тръжната документация. При хлебната пшеница започваме от 570 лв./тон, а при слънчогледа е 1400 лв./тон. Това са таваните, коментира земеделският заместник-министър Иван Христанов пред БНТ.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

До 10 дни трябва да започне изкупуването на 700 хил. тона хлебна пшеница и 325-350 хил. тона маслодаен слънчоглед, с които да се гарантира продоволствието на страната. Министерството на земеделието очаква трансфер на средства от бюджета, след което има правни процедури, които трябва да бъдат изпълнени. 

Изчистен е механизмът за изкупуването, като в процеса активно ще участват службите по земеделие, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, както и представители на ДАНС.

За съхраняването ще бъде обявена отделна процедура. Ресорното министерство ще даде предпочитание на силозите, които да гарантират поддържане на зърното в необходимото качество. Втори приоритет са хоризонталните складове. 

„Дори с новата реколта не виждаме проблем за съхранението на зърното. Вече имаме заявки от собственици на бази, които искат да съхраняват зърно, докато е необходимо“, каза заместник-министър Христанов. Той посочи още, че критериите за базите са определени, като пред завършване е и процедурата за наемане на складовете.

По негови думи държавно решение за забрана за износ би било въведено в действие само ако има реална заплаха за продоволствения баланс на страната. На паневропейско ниво все още няма ясен отговор.