На Съвета на министрите по земеделие на 26 септември България ще поиска прилагането на мярка за частно складиране на пшеница и слънчоглед, заяви за националната телевизия зам.-министър Тодор Джиков. 

Консултативен съвет по зърното: Регистрационният режим на складовете се завръща

Целта е да се използва празният капацитет на складовете у нас, като се заплати съхранението, за да може земеделските производители да получат реално заплащане за своята продукция, допълни той.

По данни на Министерството на земеделието до момента са внесени едва около 8000 тона украинска пшеница, което е нищожно на фона на общото производство у нас в размер на 6,4 млн. тона. Основният проблем обаче е при слънчогледа. 

Украйна е изнесла данни, според които складове за съхранение на 2 млн. тона са унищожени от войната, а складове за 4 млн. тона са попаднали под окупация. На практика 6 млн. тона пшеница и слънчоглед се предлагат на цени под пазарните. 

По данни на ресорното министерство борсовата стойност на слънчогледа у нас сега е около 1300 лв./тон, а реалната цена, на която се предлага украинският слънчоглед, е 1000 лв./тон.

„Затова е изключително важно да намерим изход с разрешение на ЕК внесеният слънчоглед, както и нашето производство, което в момента се реколтира, да бъде съхранено, до момент в който самите преработватели ще го изкупят, за да го преработят и изнесат от държавата“, обясни Тодор Джиков.

По негови думи в момента в българските складове има около 4 млн. тона пшеница и около 1,5 млн. тона слънчоглед, който включва нашия реколтиран и внесения от Украйна и Румъния. Реално те имат капацитет от около 16 млн. тона. С отварянето на мярка за подпомагане за съхранението на зърно те могат да бъдат запълнени, смятат от Министерството.