Ние бяхме предложили пет лева.  Да, овцевъдният бранш има своите проблеми. Те са свързани с това, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви така, както бихме искали. Нашите мандри, водил съм много срещи с тях, в момента са пълни с подобни продукти.
 
 
Това по някакъв начин натиска цената надолу. Водили сме разговори още през април с ритейла, с всички големи вериги, да направят промоционални кампании и такива бяха направени. Проблемът е, че овчите продукти, тъй като са малко по-скъпи имат по-трудна реализация. Овчите продукти в Европа също не са толкова популярни.
 
Те имат своя пазар, но не колкото кравите. Основно, защото се развива най-вече в седем от държавите в Европа. Да, всяко едно стадо – дали са овце или кози, има своите приходи – от мляко, но и от приплоди. На базата на субсидиите, които се получават в момента – получават се национални доплащания, обвързана подкрепа в зависимост от вида на животните, субсидиите са между 40 и 83 лв.
 
В рамките на тези субсидии, разходи и приходи, и козевъдство, и овцевъдство по нашите изчисления не търпят загуби. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод протеста, организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), пред Нова тв. 
 
Той посочи, че вчера е направена проверка на цените. 
„За малките фермери изкупната цена на овчето мляко в момента  е между 0.90 лв. и 1 лв., за големите, които си имат договори  - цената е около 1.20 лв. – 1.35 лв. да, малките производители имат своите проблеми, най-вече с реализацията, защото нямат договори. Именно заради това тази година на овцевъдството ще бъде дадена помощ de minimis. Искането на колегите от асоциацията беше тя да бъде 20 лв. Това е невъзможно. Ние, като цяло, за програма de minimis имаме бюджет от 15 млн. лв. за всички отрасли.
 
След срещата направихме анализ, за да видим къде имаме други резерви, които да оберем и на база на този анализ, още 3 млн. лв. добавяме към това, за да направим ставката от 5 лв. на 7 лв. Това ни е максимумът. Ние нямаме други възможности и те много добре го знаят“, каза министърът.