Основен приоритет за ръководството на МЗХ е ускоряването на процеса на сертифициране на държавните горски територии, което ще отвори нови пазари за дървесината и продуктите направени от нея. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на Националното тържество, посветено на „Седмица на гората – 2014”, което се състоя в местността „Ханска шатра” на територията на „Държавно ловно стопанство – Несебър”.

 

Министър Греков подчерта и изключителната важност на залесяването, за да може да се гарантира стабилност в сектора. „Направихме промени в Закона за горите, с които се намалява срокът, предвиден за залесяване на пожарища и сечища от 7 на 3 години. Така не само възстановяваме по-бързо насажденията, но и създаваме нови работни места, ” допълни той.

 

В рамките на тържеството министърът на земеделието и храните връчи наградата за „Лесовъд на годината-2013“. Признанието заслужи инж. Сашка Иванова, а нейни подгласници са инж. Емил Ракъджиев, инж. Сергей Колов и инж. Константин Недев. За цялостен лесовъдски принос бе отличен инж. Стойко Желев.

 

По-рано днес в Бургас министър Димитър Греков откри паметна плоча посветена на „135 години Горска служба в България”, „120 години Регионална горска служба” и „105 години Съюз на лесовъдите в България” в гр. Бургас. В днешните тържества взеха участие зам.-министрите на земеделието и храните Бюрхан Абазов и Валентина Маринова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!