Две проектни предложения са подадени във втория прием за публични субекти по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., сочи справка в ИСУН. От изнесената информация се забелязва, че отново остават средства в излишък от процедурите по мярка 5.

Готви се отделен бюджет по подмярка 4.2 за малките производители

В този прием допустимите кандидати бяха трима - Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) и Изпълнителна агенция „Борба с градушките” (ИАБГ). След като двама от тях, БАБХ и НДНИВМИ, заявиха малко преди обявения краен срок (7 май), че се затрудняват с набявянето на документи до тази дата, приемът беше удължен до 10 юни. В ИСУН се вижда, че подадените проектни предложения са 2, но още не са оповестени от кои от трите допустими за кандидатстване институции са те.

Общата стойност на проектите е 2 345 287.08 лв., а безвъзмездната финансова помощ (БФП) по тях е 1 876 229.66 лв. Това означава, че те абсолютно се вписват в отпуснатия за приема бюджет от 2 933 700 лв. и дори ще останат неусвоени средства.

В приема за частни лица по 5.1 тази година се получи същото. 22-ма животновъди кандидатстваха, като безвъзмездната финансова помощ по проектите им се оцени на 9,5 млн. лв., при общ бюджет от 23,4 млн. лв. От миналогодишния прием също останаха неусвоени милиони, което беше и причината за отварянето на втори такъв. По другата подмярка – 5.2, чрез която пострадалите животновъди трябваше да възстановяват стопанствата си, имаше пък само трима кандидати заради многото препъникамъни в репопулирането на фермите. Така останаха около 13 млн. лв. неусвоени средства по приема.

Изглежда, че в подмерките за биосигурност всеки път със сигурност остават едни милиони в излишък. Как те ще бъдат усвоени или преразпределени преди края на преходния период от Общата селскостопанска политика на ЕС, още не е ясно.