Месеци наред земеделското министерство повтаряше темата за биосигурността в стопанствата като мантра. Специално беше разработена нова мярка 5 за възстановяване на производството след природни бедствия и въвеждане на превантивни мерки. Тя, от своя страна, беше разбита на подмярка 5.1 за инвестиции в биосигурност и подмярка 5.2 за репопулиране. 

Незаконно ли е отворена инвестиционната подмярка 4.1?

По всички приеми дотук обаче интересът не се оказа толкова голям, колкото се очакваше. Дали заради горчив опит от кандидатстване по мерките от ПРСР като цяло, или непосилни изисквания, проектните предложения се броят на пръсти. 

Поводът отново да събудим страстите около мярката е заповед, публикувана от ресорното министерство, за удължаване на срока за кандидатстване по подмярка 5.1, само че по приема за публични субекти.

Тук допустимите кандидати са само три – Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) и Изпълнителна агенция „Борба с градушките” (ИАБГ).

Отпуснатият бюджет от 2,93 млн. лв. обаче може и да остане неусвоен, тъй като към 7 май все още няма постъпило проектно предложение.

На 26 април са получени писма от двама от кандидатите – БАБХ и НДНИВМИ, в които те информират, че се затрудняват да набавят всички необходими документи в срок.

От земеделското министерство се позовават на чл. 11, ал. 5, т. 2 от Постановление 162 от 2016 г., която дава възможност за удължаване на срока, когато до три дни преди изтичането на периода на прием няма постъпили проектни предложения или всички те са оттеглени.

Новият краен срок за подаване на проектни предложения по подмярка 5.1 от публични субекти е 10 юни 2021 г.

Междувременно стана ясно, че по другия прием на подмярката за биосигурност, който е само за животновъди и приключи на 5 май 2021 г., са подадени едва 22 проекта. Безвъзмездната финансова помощ (БФП) на всички предложения се оценява на 9,5 млн. лв., показва справка в ИСУН. При общ бюджет от 23,4 млн. лв., по всичко изглежда, че ще останат неусвоени милиони.

Така се получи и при първия прием по подмярка 5.1, който се случи между 8 май и 10 юли 2020 г. Тогава бяха подадени 47 проекта на обща стойност на БФП от 25,5 млн. лв. при одобрен бюджет по процедурата от 45,9 млн. лв. Именно неусвоените милиони дадоха възможност за отваряне на втория прием през тази година, но и от тях ще има резерви.

Само трима желаещи за финансиране по подмярка 5.2

Доста по-плачевно е положението по приема на подмярка 5.2, където кандидатите бяха само три с проектни предложения под 2 млн. лв., а общ бюджет от над 15 млн. лв. Оказа се, че и там не липсват подводни камъни в репопулирането на фермите. 

Например изискването за регистрация като активни стопани попречи на онези кандидати, които бяха избили животните си заради Африканска чума по свинете. Без животни те няма как да си изкарат анкетна карта, а на някои стопани с Източнобалкански свине дори им бяха заличени обектите.

И се получава така, че пари има, отворени са приеми, а стопаните нямат интерес. А фермер да откаже дори да се пробва за подпомагане, значи нещо не е наред.