Канадският строителен магнат и благотворител Игнат Канев отново е в България и родния си край за предстоящото откриване на новия културен център в сeло Горно Абланово, построен с негова финансова подкрепа.

 

Сградата в родното село на Канев ще носи името на дарителя подобно на „Канев Център“ в Русенския университет. Новата сграда, гордост на ВУЗ-а, бе открита миналия октомври. Идеята за построяването на модерния „Канев център“ бе съгласувана с ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев при гостуването на канадския милионер и благотворител във висшето училище през септември 2012 г. Тогава, на 12 октомври, в Деня на Русенския университет, Канев обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на конгресния център.

 

Двуетажният комплекс е свързан с ректората чрез топла връзка и разполага с полифункционална зала със 790 места, сцена с площ 120 кв. м. и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея. Обектът е на обща стойност 4 млн лв. Той бе построен с парите от направеното от Игнат Канев дарение от 2 млн лв, към което се добавиха още 2 млн. лв от други фирми и държавни институции.

 

Канадският милиардер Игнат Канев се завърна в родното си село Горно Абланово за да отпразнува своят 88-и рожден ден. Той е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село, като тази година отново ще спази традицията да подари нещо за празника си на обществеността.

Миналата година през октомври бе открит "Канев център" в Русенския университет, построен с финансовата подкрепа на българина, а сега на 6 октомври ще бъде открит новият културен дом в родното село на Игнат Канев.

Игнат Канев

Канев ще остане в България само седмица, като през това време има напрегната програма с много срещи. Една от тях вече бе с кмета на Русе Пламен Стоилов, с когото иска да популяризират заедно културните забележителности на Русе и региона. Той се срещна и с президента Росен Плевнелиев, който бе в крайдунавския град за откриването на новия завод за авточасти.

Най-важните събития обаче предстоят на 6 октомври. Те са свързани с изграждането на културния център в Горно Абланово, който е стара мечта на милиардера. Той е вложил над 300 000 лв. в построяването му.

"На 6-ти ще празнуваме. Хем рожден ден, хем отваряне на центъра. Ще има библиотека, ще има там за сватби, кръщене, различни беседи. Така че да има хората къде да се събират и няма да има нужда 40-50 км да идват в града да търсят зала, като се женят. Ще си имат всичко там", каза още Канев.

Той призна, че силно го тегли към родния край и затова все по-често се завръща в България и Русе. "Колкото по-остарееш, толкова по-милееш", каза с усмивка милиардерът.

ВИЖТЕ МНОГО ИНТЕРЕСНО ВИДЕО с ИГНАТ КАНЕВ:

 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!