Реалните производители на зеленчуци и плодове не са сред големите нарушители, заяви пред Агри.БГ Мариана Милтенова в отговор на оповестените от Васил Грудев данни за близо 20% нарушения при проверките на място в полското производство, идващи предимно от сектора на зеленчуците.

Компенсацията за сушата „скача“ на 3 лв./дка

Ние сме тези, които настоявахме за теренни проверки, припомня председателката на Националния съюз на градинарите в България и заявява, че чертожниците са проблем не само за държавата, но и за истинския производител.

По думите ѝ има недобросъвестни хора, които петнят зеленчукопроизводството, като се занимават с това само заради субсидиите. Друг е въпросът обаче каква част от тях е в списъка на санксионираните нарушители? От друга страна, често малки и средни земеделци се оплакват, че са наказвани за независещи от тях и далеч незлонамерени липси в стопанството им – поражения от климата, наложили повторно засаждане, наводнения, лоши семена и други.

Мариана Милтенова: „Основните нарушители са хора, които работят за субсидии, които засяха огромни площи с други култури и решиха, че могат да вземат още пари, ако засадят и малко зеленчуци. В същото време много от нашите реални производители ще намалят площите си. 

Браншовият представител дава пример с един от най-големите производители на зеленчуци у нас, който бил отчетен като нарушител заради междуредията си и пътеките за техниката. 

"Той засадил домати патладжан и пипер на площ от 250 дка и така ги записал. За да може да ги обработва обаче, оставил по един метър разстояние за път на трактора. При при теренните проверки то е отчетено като площи с липсващи култури. Като сложиш на хиляда дребни зеленчукопроизводители, защото повечето са такива, по 2 дка на стопанство незасята площ, излизат 2000 дка нарушения, които всъщност не са нарушения. Хората, за да могат да работят, трябва да имат път", обяснава Милтенова.

Тя дава и друг пример с производител, който попада на лоши семена и доматите му израстват прекалено високи. Спътниковите снимки за идентификация са разчетени като наличие на храсталак, а не на домати. 

Нужна е гъвкавост при инспектирането на земеделците, а не само формално отчитане, категорична е Милтенова.

Представителят на сектор „Плодове и зеленчуци“ за пореден път призовава за компетентност и добронамереност при регулярните проверки на дребните и средни стопани и за бдителност в посока на изникналите само заради субсидиите фермери. „ За съжаление, има представители от ДФЗ и контролни органи, които продължават гледат на земеделския производител като на един престъпник, който трябва да бъде наказан“, казва за финал Мариана Милтенова.