Най-голямата ни разработка през миналата година е т. нар. 100-процентов контрол чрез мониторинг на площите със системата „Коперник“ на Европейския съюз. Вече сме в доста напреднала фаза. Това заяви пред Дарик изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие“ (ДФЗ) Васил Грудев. 

Милиони за напояване, или поредните загуби по мрежата

По думите му тази година при проверките на терен са установени много несъответствия със заявените за отглеждане култури. „При определени продукти има 19-20% неоткриване на продукция на полето“, поясни Грудев и заяви, че чрез софтуерния мониторинг, по който се работи, проверките ще стават по-бързо, в реално време и в максимален обхват.

Засега сателитните инструменти за дистанционни проверки отчитат само дали земята се обработва, но идентифицирането на самата култура се прави с инспекции на място. Сателитните снимки пък се гледат и интерпретират от дешифратори.

„Физическата интерпретация на цялата територия на страната обаче позволява това да се случи в не повече от 10% от тези площи, което не е достатъчно. Амбицията ни с този мониторинг е това да обхване 100% от площите. Зад него не трябва да стои дешифратор, а софтуер, обясни изпълнителният директор на Фонда. 

Грудев сподели и на какъв етап е въвеждането на системата„Коперник“ у нас. „И в момента я ползваме, само че това още не е видимо за нашите бенефициенти“, каза той и обясни, че софтуерът се обучава как да разчита съответната култура. Това става чрез всички сателитни високочестотни снимки с термосигнал, който проследява всеки месец от развитието на културите.

„Всяко петънце от картата, развивайки се по определен начин в месец април, май или началото на юни например, показва, че на терен има домат, а не корнишон. В софтуера се слагат едни репери, които му показват как трябва да изглежда развитието на домата в хода на развитието си през цялата година, описва процеса Васил Грудев.

Системата за мониторинг на площите ще заработи на 100 % през 2022 г., категоричен е изпълнителният директор на ДФЗ.

„В момента сме на етап вземане на проби на терен и обучаване на софтуера. През следващата кампания ние ще довършим това обучение, за да сме сигурни, че резултатите ще бъдат реални и обективни и методът на проверки може да бъде валидиран и да действа за абсолютно всички бенефициенти, които подават своите заявления през 2022 г. Процесът е необратим“, каза за финал Васил Грудев.